Psikologların özel sektörde geçen hizmetleri değerlendirilir mi?

10/08/2007 11:32:00
Yazdır

Soru

21/04/2006 tarihinden itibaren Adalet Bakanlığı'nda psikolog olarak görev yapmaya başladım. Bakanlıktaki görevim öncesi özel ve yarı özel kurumlarda başbakanlık ve valilik olur ile mesleğimi serbest olarak icara etmiş bulunmaktayım. Özel kurumdaki hizmet sürem 1594 gündür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Bölüm 4. Kısım 2 Ortak Hükümler C-2 maddesinde belirtilen kıdem ilerlemesi ve derece yükselmesi hakkından faydalanıp faydalanamayacağım konusunda tereddüt yaşanmaktadır. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar diliyorum.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (C) bendinin 2 inci fıkrasında "Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan,657 sayılı Kanunun kadroların tespiti başlıklı 33 üncü maddesinin 1 ve 2 inci fıkralarında "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz." denilmektedir. Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerin incelenmesi sonucunda psikolog unvanlı kadrolar Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1-Kişinin belirtilen mesleğinin lisans eğitimi ile elde edildiği ve unvanın bu eğitimden sonra kullanacağı bilinmelidir.
2-Hizmetleri için bir sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmelidir.(SSK veya BAĞ-KUR)
3- Özel firmalarda çalışmada ise mesleğini icra ettiğini belgelendirmesi gereklidir.
4- Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer alan psikolog kadrosunda görev yapması gerekmektedir.

Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer alan psikolog kadrosunda görev yapan kişinin özel sektörde geçen hizmetleri belirtilen nitelikleri taşıyor olması halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (C) bendinin 2 inci fıkrası hükmü uyarınca kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilir.


ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam