İkiz gebelikten dolayı, doğumdan 8 hafta önce hastaneye yatan memurun doğum sonrası izni kaç gündür?

23/08/2007 17:05:00
Yazdır

Soru

Merhabalar memurlar sitesi çalışanları;
Eşim ikiz gebe ve doğum öncesi izni başlamadan hastaneye yattı. Doğuma kadar ara vermeden hastanede yatmaya devam edecek.Bu sebeple doğum öncesi iznini kullanmamış oluyor.doğumdan 3 haftaya kadar çalışması durumundan 5 haftayı doğum sonrasına doktor raporu ile aktarma imkanı oldugunu biiyorum.Bizim durumumuzda hastanede yatmasından ötürü kullanamadığı izni doğumdan sonra kullanma imkanı olabilir mi? Bizim durumumuzda doğum sonrasında kaç hafta izinli olabiliriz.Konu ile ilgili kanun veya mevzuatın numarasını da cevabınızda belirtirseniz bağlı oldugumuz milli eğitimle yapacağımız işlemde ilgili kanunu hatırlatarak bir hak yenmesine de mani olabiliriz.Sorulara olan ilgi alakanız ve nezaketiniz için teşekkür ederim.İyi çalışmalar..

Cevap

657 sayılı Kanunun 104'üncü maddesinde "Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." hükmü yer almaktadır.

Madde metninde görüldüğü üzere, doğum öncesi iznin doğum sonrasına aktarılması için fiilen çalışılması gerekmektedir. Fiilen çalışma olmadığı sürece izin aktarımı yapılmaz. eşinizin çok önceden hastaneye yatmış olmamasının doğum sonrası izne bir katkısı bulunmamaktadır.

 

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam