İkinci görevlendirme aylığı, onay tarihinden mi tebliğ tarihinden mi itibaren ödenir?

14/12/2007 10:43:00
Yazdır

Soru

2005 yılından beri valilik görevlendirmesi ile Başhekim Yardımcılığı görevini yürütmekteyim. Ekim ayı sonu itibariyle Bakanlıkça 88. maddeye göre görevlendirildim. Görevlendirilme yazım biraz da geciktirilerek tarafıma 1 ay sonra tebliğ edildi. Ek ödeme bordrosu hazırlanırken kararın tebliğ tarihi dikkate alınarak bordromun düzenlendiğini fark ettim. Bu da maddi kaybıma neden oldu. Bu tür görevlendirmelerde asıl olan tarafıma tebliğ tarihimidir yoksa Bakanlık karar tarihimidir? Bununla ilgili yasal bir düzenleme varsa bildirirseniz sevinirim. İyi çalışmalar

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ikinci görev verilecek memurlar ve görevler başlıklı 88 inci maddesinde "Bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan Devlet memurlarına esas görevlerinin yanında;
A) Özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak memurlara gördürülmesi öngörülen sürekli hizmetler,
B) Mesleki bilgisi ile ilgili olarak, hizmet olanakları elverişli bulunmak ve atamaya yetkili amir tarafından uygun görülmek şartiyle;
1) 87 nci maddede yazılı kurumların tabiplikleri, diş tabiplikleri, eczacılıkları, kimyagerlikleri, veterinerlikleri, avukatlıkları ile Adli Tıp Kurumu Uzmanlıkları,
2) Asıl görevlerinin bulunduğu bucak, ilçe ve zorunlu hallerde iller belediyelerinin yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar ve mimarlarca yürütülmesi gereken teknik hizmetleri,
İkinci görev olarak verilebilir.
Asıl görevlerinin yanında;
a) Tabiplere; sağlık müdürlüğü, sağlık müdür yardımcılığı, sağlık grup başkanlığı, baştabiplik ve baştabip yardımcılığı,
b) Diş hekimlerine ve veterinerlere, meslekleri ile ilgili baştabiplik,
c) Veteriner, dişhekimi ve eczacılara; baştabip yardımcılığı,
d) Öğretmenlere; okul ve enstitü müdürlüğü, başyardımcılığı ve yardımcılığı görevleri,
ikinci görev olarak yaptırılabilir." ve vekalet, ikinci görev aylık ve ücretleri ile diğer ödemeler başlıklı 175 inci maddesinde "Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.
Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.
88 inci maddeye göre ikinci görev verilen memurlara, bu görevleri karşılığında aylık ödenebilmesi için boş bir kadroya ait görevin ikinci görev olarak yürütülmesi gerekir. Bu şekilde görevlendirilenlere, görevlendirildikleri kadro derecesinin ilk kademe aylığının üçte ikisi ödenir. Ancak, sağlık grup başkanlığı, baştabip ve baştabip yardımcılığı hizmetlerinin ikinci görev olarak yürütülmesi halinde kadro şartı aranmaz ve bu hizmetleri yürütenlere almakta oldukları aylığın üçte ikisi ikinci görev aylığı olarak ödenir.
Açıktan vekil olarak atananlar bu Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan da yararlanırlar ve bunlara ödenecek vekalet aylığının hesabına memuriyet taban aylığı da dahil edilir."hükmü yer almaktadır.

Devlet memurları atamaya yetkili amirler kurumların kuruluş ve görevlerini düzenleyen kanunlar ile 23/4/1981 tarih ve 2451 sayılı Bakanlıklar Ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun ve 23/6/1981 tarih ve 2477 sayılı 23/4/1981 tarih ve 2451 Sayılı Kanunun Kapsamı Dışında Kalan Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Atama Usulüne İlişkin Kanunlar ile düzenlenmiştir.

Atama veya görevlendirmelerin söz konusu kanunlar uyarınca yasal hüküm ifade edebilmesi için belirtilen atamaya yetkili amirlerce yapılması gerekmektedir.

Tesis edilen idari bir işlem memur bakımından ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren yetki veri ve sorumluluk doğurmaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde; Başhekim Yardımcılığına ikinci görev olarak görevlendirme yetkisi Bakanlıkta olduğu göz önüne alınarak ancak bakanlık atamasını tebliğini müteakip yetki ve sorumluluğa haiz olacağınız gibi ikinci görev aylığını da tebliğ tarihinden itibaen almaya hak kazanırsınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam