Devlet memuru serbest diş hekiminden nasıl yararlanır?

21/03/2008 09:57:00
Yazdır

Soru

Merhaba hepinize kolay gelsin siteyi uzunca bir süredir takıp ediyorum. Birçok konuda siteden istifade de ettim. Emeği gecen herkese teşekkürler.
Simdi ise benim de bir problemim var. Ben İstanbul üniversitesi İstanbul tıp fakültesinde 657 li olarak çalışıyorum. Bizler hastalandığımızda mediko çıkartıp tıp fakültemiz içindeki polikliniklerden tedavi hizmeti alıyoruz. Bir iki hafta önce diş rahatsızlığım için mediko çıkartıp diş hekimliğine gittiğimde bana 5 ay sonrasına gün verildi (resmi bir evrak düzenlenmedi sadece bu tarihte geleceksin dendi) simdi ben özel sağlık kurumlarından hizmet alıp faturamı çalıştığım kuruma ödete bilir miyim? Yoksa sessizce oturup günümün gelmesini beklemeliyim. Eğer bu konuda bana yardımcı olursanız benim gibi aynı sorunu yasayan diğer çalışan arkadaşlarıma da yardımınız dokunacak ben bu ısın peşini bırakmaya niyetim yok fakat takıp edilecek yol yöntem konusunda biraz cahilim. Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Tedavi Yardımı başlıklı 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi şekilde bir sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımına müstehak çocuklarının, hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak tedavi giderleri ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye resmi tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır" hükmü yer almaktadır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 209 ve 210 ncu maddelerinin uygulanmasını sağlamak amacı ile 210 ncu maddenin 2 nci fıkrası hükmüne dayanılarak hazırlanan ve 27.2.1973 tarih ve 7/6913 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 3 ncü maddesi kimlerin tedavi yardımından yararlanabileceğini ayrıca hükme bağlamıştır.

Anılan Yönetmelikte hasta olan devlet memuruna hasta sevk kâğıdı düzenlenmesi öngörülmüştür. Hasta sevk kâğıdının düzenlenmesinde zaman sınırlaması ve belirli zamanda düzenlemesine ilişkin kayıt bulunmamaktadır.

Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği yurt dışında yıllık izin geçirmekte iken hastalanma haline ilişkin olarak sevk zinciri ve usulüne ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Devlet memuru dışındaki hak sahipleri için sevk kağıdı alma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğin 5. Diş Tedavileri bölümünde "5.1. Resmi Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Yapılacak Diş Tedavileri" düzenlenmiştir.
Ayrıca Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğin 5.2. Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Diş Tedavisi ilişkin "5.2.1. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarındaki diş ünitelerinde yapılan tedavi giderlerinin ödenebilmesi için Tebliğin bu bölümünde belirtilen sevk usul ve esaslarına uyulması zorunludur. Diş tedavisi amacıyla özel sağlık kurum ve kuruluşlarına doğrudan yapılan başvurularda tedavi gideri ödenmez.
5.2.2. Yönetmeliğin 8 ve 10 uncu maddelerinde, özel sağlık kuruluşları sayılan serbest hekimliklere sevk ilke olarak öngörülmemiştir. Bu nedenle, diş tedavileri için hastaların kendilerine en yakın resmi sağlık kurumlarına sevk edilmeleri gerekmektedir. Ancak, diş tedavisi sırasında karşılaşılan güçlükler dikkate alınarak Tebliğ kapsamında yer alan kişilerin, doğacak fiyat farkını kendilerinin ödemesi kaydıyla, kendilerinin talepleri üzerine serbest diş hekimliklerine, aşağıda belirtilen esaslara göre sevkleri yapılabilecektir:"denilmektedir.

Yukarda yer verilen açıklamalar çerçevesinde üniversite hastanelerinde çalışan devlet memurları da diğer devlet memurları gibi sevk almak suretiyle resmi sağlık kurumlarında diş tedavileri yaptırmaları mümkün bulunmaktadır.

Devlet memurları ayrıca yukarıda yer verilen esaslara uymak suretiyle doğacak fiyat farkını kendilerinin ödemesi kaydıyla, kendilerinin talepleri üzerine serbest diş hekimliklerine, tedavi yaptırmaları mümkün bulunmaktadır.

Üniversite hastanelerinde çalışan Devlet memurları hastalanmaları kurum doktorlarına da hasta sevk kağıdı düzenlenmek suretiyle tedavi olmaları mümkündür. Mediko dediğiniz evrak kurumsal hasta sevk kâğıdıdır.

Bu soru 33,625 defa okundu. 10 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam