Emekli öğretmen, özürlü çocuğundan dolayı, vergi indiriminden yararlanır mı?

04/08/2008 17:40:00
Yazdır

Soru

Emekli öğretmenim. 18 Yaşında bedensel ve zihinsel özürlü bir kızım vardır. Bu durumda çocukları olan emekliler maaşlarından kesilen %15 'lik vergiden indirim yapılabilmekte midir?
Evet, ise ne gibi işlemler gerekmektedir. Teşekkürler.
Saygılarımla,

Cevap

Özürlü çocuğu bulunan devlet memurlarının maaşlarından gelir vergisi 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre kesilmektedir. Yine anılan Kanunun "sakatlık indirimi" başlıklı 31 inci maddesi hükmü uyarınca özürlü çocuğu olan devlet memurlarının ücretlerinden alınan gelir vergisinden indirim yapılmaktadır.

Konuya ilişkin yayımlanmış ayrıntılı haber için bakınız.

Özürlü çocuğu olan memurun yararlanacağı sakatlık indirimi nasıl uygulanır?

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 23 maddesinin 11 inci fıkrasında yer alan "(Değişik : 28/6/2001 - 4697/2 md.) Kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde belirtilen sandıklar tarafından ödenen emekli, maluliyet, dul ve yetim aylıkları (506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde belirtilen sandıklar tarafından ödenen aylıkların toplamı, en yüksek Devlet memuruna ödenen en yüksek ödeme tutarından fazla ise aradaki fark ücret olarak vergiye tabi tutulur.) (Genel, katma ve özel bütçelerden ödenen bu nevi aylıklar dahil);" hüküm uyarınca emekli aylıkları gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;

1- Özürlü çocuğu bulunan emekli öğretmenin emekli aylığından 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 23 üncü maddesi hükmü uyarınca gelir vergisi kesilmemektedir.

2- 193 sayılı Kanuna göre gelir vergisi kesilmeyen emekli aylıklarına için ayrıca sakatlık indiriminden faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

Bu soru 18,550 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam