Görevde Yükselme Yönetmeliği'nde düzenleme yapılması gerekmektedir

09/08/2003 00:00:00
Yazdır

Soru

1993 yılında Kadastro meslek lisesinden mezun oldum. 2 ay aday memur olarak çalıştım. Sonra İTÜ Harita mühendisliğini okumak için istifa ettim. 1997 yılında, mezun olduktan 6 yıl sonra, başvuru yaptım ve tekrar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde teknisyen unvanıyla çalışmaya başladım. (Maaşım, Mühendis maaşı ile eşdeğer ödeniyor) Ancak, Harita mühendisi unvanı ile çalışabilmem için görevde yükselme sınavına girmem gerektiği belirtildi. Açıklama yaparsanız sevinirim

Cevap

Görevde Yükselme Yönetmeliği 1999 yılında, 57. hükümet tarafından uygulamaya konulmuştur. Ancak, yürürlüğe konulan bu Yönetmelik genel olarak objektif düzenlemeler getirmesine rağmen bir çok problem ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan, Genel Yönetmeliğin amir hükmü gereğince kamu kurumları kurumsal düzeyde de yönetmelikler çıkarmışlardır. Bu kurumsal düzeydeki yönetmeliklerde, mühendis vb. unvanlar için öngörülen görevde yükselme sınavlarına ilişkin hükümler hakkında, Danıştay Başkanlığınca yürürlüğü durdurma kararları verilmiştir. Örneğin, Danıştay 5.Dairesi (10.06.2002 günlü, E:2002/462 sayılı kararı) tarafından Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Görevde Yükselme Yönetmeliğinin mühendislere ilişkin bölümü hakkında yürürlüğün durdurulması kararı verilmiş ve bu karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca (4.10.2002 günlü, YD İtiraz No:2002/328 sayılı kararı) onanmıştır.

Görevde Yükselme yönetmeliklerine ilişkin bu kararlar önem arz etmekte olup, ilgili idarelerin bir an önce gerekli düzenlemeler yapması gerekmektedir. Bu çerçevede,

  1. Genel çerçeve yönetmeliği çıkaran kurum olarak Devlet Personel Başkanlığının gerekli yetkilerini bir an önce kullanması gerekmektedir.
  2. Bazı kurumlar, yürürlüğü durdurma kararı verilen kurumsal yönetmelikleri yanlış yorumlayarak sübjektif değerlendirmelerle mühendis kadrolarına atama yapmaktadır. Bu tür atamalar hiçbir kıstas olmadığından, tamamıyla kayırmacılık içerecektir.
  3. Devlet Personel Başkanlığının, objektif düzenlemeleri içeren yeni yönetmelik değişikliğini yürürlüğe koyması ve bu tür liyakat ve kariyer ilkelerinden uzak atamaların önüne geçmesi, sorunları çözebilecek tek yöntemdir.
  4. Danıştay 5. Dairesi, vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararlarında bu tür atamaların görevde yükselme niteliğindeki sınavlar ile değil, sınıf ve unvan değişikliği sınavı ile yapılması gerektiğini ifade etmiştir.
  5. Yapılacak düzenlemede, boş kadro sayısının üstünde aday olması durumunda, bu adaylar arasında objektifliği sağlayacak düzenlemeler aynen korunmalıdır. Aksi halde, bu mailde belirtildiği üzere, her talep sahibinin boş kadrolara atanması, siyasi iktidarlara göre adam atanması sonucunu doğuracaktır.
ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam