Lise mezunu kaçıncı dereceden emekli olur? Ne kadar emekli aylığı alır?

08/11/2008 15:05:00
Yazdır

Soru

Lise mezunuyum İlçe Özel İdare Müdürü olarak görev yapmaktayım 6 yıllık sicil ortalamasından 2 sefer kademe ilerlemesi aldım şu anda 2. derecenin 3 kademesinden maaş almaktayım ancak kadro derecem 3 olarak gözükmektedir.
Halen maddi olarak kaybım olmasada 2. dereceden emekli olabilir miyim? kurumumda boş bulunan 2. derece varken bana tahsis edilmemektedir. Bununla ilgili ne yapabilirim. Ayrıca emekli olduğumda hangi dereceden emekli olurum ne kadar maaş ve ikramiye alabilirim.

Cevap

Lise mezunları, 657 sayılı kanun hükümleri gereği, son altı yıllık sicil notu ortalaması esas alınmak suretiyle 2 nci dereceye kadar yükselebilmektedirler. Zira 657 sayılı Kanunun 37. maddesinde şu hüküm yer almaktadır: "Bu kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan son sicil notu olumlu bulunanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir."

5434 sayılı kanun hükümleri dikkate alınarak emekli aylığı bağlanması sırasında da bu derece kademe esas alınmakta, ünvanın kadro derecesinin bir önemi bulunmamaktadır. Bu duruma göre şu an emekli olmanız durumunda hakkınızda esas alınacak derece kademe 2/3, ek göstergeniz ise 1100 olacaktır. Hizmet süreniz belirtilmediğinden hesaplama yapmak mümkün olmamış, ancak 5434 sayılı kanun hükümleri esas alınarak hesaplama yapılan en düşük emekli aylığı bugün için 743 ytl. dir. Bu tutara ayrıca ek ödeme yani vergi iadesi yerine geçen tutar olarak da 743 YTL'nin % 4 ü eklenmektedir.

Kendi hizmet süreniz, derece kademeniz ve ek göstergeniz girilmek suretiyle aylık ve ikramiye hesabını http://www.emekli.gov.tr/bilgi/maashesaplaservlet1 adresinden yapmanız da mümkündür.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam