Halk Bankası'na devir olan Pamukbank personelinin diğer kurumlara nakil hakkı var mıdır?

02/03/2009 22:18:00
Yazdır

Soru

İyi günler; öncelikle hizmetleriniz için çok teşekkür ederim.
Pamukbank personeli iken 2004 yılında Pamukbank'ın Halk Bankası'na devir olması sonucunda Halk Bankası personeli olduk.
Merak ettiğim bir husus bulunmaktadır.
1-Kurumlar arası geçiş için hakkımız bulunuyor mu? Bulunuyorsa hangi kurumlara geçiş yapılabilir?
Bu konularla ilgili beni aydınlatırsanız sevinir, şimdiden ilginize teşekkür ederim.

Cevap

15/11/2000 tarih ve 4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi Ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun hükmü uyarınca Söz konusu bankaların mezkur Kanunun 1 inci maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan "Bankalar, anonim şirket statüsündedirler. Bu Kanunda yer alan hükümler dışında 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile genel hükümlere tabidirler." hükmü uyarınca statüleri değiştirilmiştir.

Anılan Kanunun geçici 1 inci maddesinin 30/1/2002 tarih ve 4743 sayılı Kanunun 6 ıncı maddesi ile değişik 3 üncü fıkrasında "Bankalarda 31.12.2002 tarihinden sonra özel hukuk hükümlerine tâbi olmayan personel çalıştırılamaz. Yeniden yapılandırma sürecinde bankaların yönetim kurullarınca gerek özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılmak üzere kendisine sözleşme teklif edilen ancak özel hukuk hükümlerine göre çalışmayı kabul etmeyen gerekse özel hukuk hükümlerine göre çalışması uygun görülmeyip sözleşme imzalanmayan personel, bankaların yönetim kurullarınca Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Devlet Personel Başkanlığı kendisine bildirilen personel listelerini en geç kırkbeş gün içerisinde (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç) tespit edeceği kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarını sağlamak üzere ilgili kurum veya kuruluşa gönderir. İlgili kurum ve kuruluş bildirimin ulaştığı tarihten başlayarak en geç beş iş günü içinde bu personelin atanmalarını yaparak atamalara ilişkin bilgileri Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili bankalara bildirir. Atama tarihi itibarıyla personelin bankalarla ilişiği kesilmiş sayılır. Personelin atandığı kurumda fiilen göreve başlayacağı tarihe kadar geçen sürede her türlü malî ve sosyal hakları bankalarca karşılanmaya devam olunur. Bu fıkrada hüküm bulunmayan hallerde 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi hükümleri uygulanır.
Ataması yapılan personel hakkında bankalar tarafından yapılacak tebliğ işlemini takiben 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddelerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum veya kuruluşu sorumludur.
Ancak, bu şekilde nakledilen personelden anılan madde uyarınca eski kadrolarına ait hakları şahıslarına bağlı olarak saklı tutulanlar için bankacılık tazminatı da şahıslarına bağlı bir hak teşkil etmez.
4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi kapsamında Özelleştirme Fonu tarafından yapılması öngörülen ödemeler ilgili bankalar tarafından yapılır.
1.1.2002-31.12.2002 tarihleri arasında uygulanmak üzere bu madde uyarınca, bankalardan genel bütçeli daireler ile katma bütçeli idarelere ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlara, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar ile sosyal güvenlik kuruluşlarına nakli yapılan personelin aylık ve diğer özlük hakları karşılığı tutar, ilgili bankalarca Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlık hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutar bir taraftan bütçenin (B) işaretli cetveline özel gelir, diğer taraftan Maliye Bakanlığı bütçesinde açılacak bir tertibe özel ödenek kaydedilir. Özel ödenek kaydedilen tutarları kurum ve kuruluşların bütçelerinin ilgili tertiplerine aktarmaya Maliye Bakanı yetkilidir. Nakli yapılan personelin aylık ve diğer özlük hakları karşılığı tutar, aylık dönemler itibarıyla ilgili bankalar ve Maliye Bakanlığınca müştereken tespit edilir ve bu miktar en geç tespitin yapıldığı ay sonuna kadar bankalarca yukarıda belirtilen hesaba yatırılır."hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1- Ziraat ve Halkbankalarında özel hukuk hükümlerine tâbi personel istihdam edilmektedir.

2- Halkbankasına 2004 yılında devredilen Pamukbank personeli özel hukuk hükümlerine tabi olarak istihdam edilmektedirler.

3- Özel hukuk hükümlerine tabi banka personelinin kamu kurum ve kuruluşlarına naklen geçiş hakkı bulunmamaktadır.

4- Ziraat ve Halk Bankalarında özel hukuk hükümlerine tâbi personelin, daha önce 399 sayılı KHK veya 657 sayılı Kanun hükümlerine tabi çalışmış olmaları halinde, 399 sayılı KHK veya 657 sayılı Kanun hükümlerine tabi personel çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarında, istifa etmiş personelin geri dönüşü hükümlerine uyulmak suretiyle açıktan görev almaları mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam