İstifa sonrası dönüş talebi reddedilen vatandaş hangi halde dava açabilir?

13/03/2009 17:36:00
Yazdır

Soru

Sayın ilgili,
6 Temmuz 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Jeoloji Mühendisi olarak mezun oldum. 20 Aralık 1993 tarihinde Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesin de İnşaat Mühendisliği Geoteknik Ana Bilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak göreve başladım. 1996 yılında Tekirdağ Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, Etüd ve Proje Şube Müdürlüğünde Jeoloji Mühendisi olarak görevime devam ettim. 1998 yılında evlendim. Eşimin işinin Amerika'da olması ve orada çalışması nedeniyle görevimden tüm müktesep haklarım saklı kalması kaydıyla 12.03.1998 tarihinde istifa ettim. Yurtdışında bulunduğum süre zarfında Cambridge dil okuluna devam ettim. Yabancı şirket ve T.C. Ziraat Bankası New York Şubesinde çalıştığımdan dolayı çok iyi düzeyde İngilizce ve bilgisayar bilmekteyim. 03.02.2002 tarihinde Türkiye'ye kesin dönüş yaptım.
03.02.2002 tarihinden itibaren açıktan atama ile geri dönmek için defalarca başvurdum. Fakat herhangi bir cevap veya sonuç alamadım.
Şu an hiçbir kurum veya kuruluşta çalışmamaktayım. İstifa etmiş olduğum kurum nezdinde veya uygun bulunan bir kurumda münhal bulunan bir kadroya atamamın yapılmasını istiyorum.
Lütfen bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Ne yapmam gerekiyor ve nasıl bir yol takip etmem gerekiyor? Hakkım olan bir şeyi istiyorum ama sonuç alamıyorum.
Yardımlarınız, yorumlarınız ve anlayışınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla,

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Memurluktan Çekilenlerin Yeniden Atanmaları" başlıklı 92 nci maddesinde "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler" hükmü bulunmaktadır.

Bu hükme göre, herhangi bir kamu kurum veya kuruluşuna, durumunuza uygun bir kadroya atanmak üzere müracaatta bulunmanız ve müracaatınızın kabul edilmesi durumunda memuriyete yeniden başlayabilmeniz mümkün bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun Amir Durumda Olan Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları başlıklı 10 uncu maddesinde "Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli ve sorumludurlar.
Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.
Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz" denilmektedir.

Ayrıca, "Tarafsızlık ve devlete bağlılık" başlıklı 7 inci maddesinde "Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.
Devlet memurları her durumda Devletin menfaatlerini korumak mecburiyetindedirler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamazlar, bunlara yardım edemezler."hükmü yer almaktadır.

İstifa eden devlet memurlarının 657 sayılı Kanunun 92 maddesi hükmü uyarınca memur kadrolarına yeniden atanabilme hakkı tanınmıştır.

Kamu kurum ve kuruluşları boş memur kadrolarını 2 şekilde doldurmaları mümkündür.
1- Açıktan memur olarak atamak
a- Sınav kazanan adaylar içerisinden (merkezi KPSS)
b) İstifa etmiş memurlar arasından

2- Naklen memur olarak (direk kurum ve kuruluşlarda çalışan memurlardan 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmü uyarınca)

Kamu kurum ve kuruluşları personel ihtiyaçlarını istifa eden kişilerden açıktan atama yolu ile karşılamak istedikleri istediklerinde müracaat eden adaylara arasından mevzuat hükümlerine uymak suretiyle hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik ilkesine uygun olarak hareket ederek atama yapmak zorundadırlar.

İstifa etmiş olan devlet memurları yeniden memuriyete dönmek istedikleri takdirde istifa ettikleri kuruma veya devlet memuru çalıştıran diğer kamu kurum ve kuruluşlarına müracaat etmeleri gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarından istifa etmiş olan memurun hizmetine ihtiyaç duyan ve atayabileceği boş kadrosu bulunan kurumların mevzuat hükümlerine uyarak yeniden memur olarak ataması mümkün bulunmaktadır.

İstifa eden devlet memurlarının müracaatı üzerine yeniden memur olarak atanması zorunluluk değil kurum takdirine bırakılmıştır.

Takdir hakkı kamu yararı, hizmet gerekleri ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde kullanılmalıdır.

Müracaat etmiş olduğunuz kamu kurum kuruluşu müracaat eden adaylar arasından gerekçe göstermeksizin sizi atamamışken atanabileceğiniz kadroya sizden sonra müracaat eden başka birisi atamış olması halinde takdir hakkını mevzuata aykırı olarak kullandığından söz edilmesi mümkündür.

İdarenin takdirini bu çerçevede kullanmadığını düşünüyor iseniz yargı yoluna başvurma imkânı da bulunmaktadır. Takdir hakkını doğru kullanılmadığını belirleme yetkisi yargı mercilerinin karına bağlıdır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam