Sözleşmeli öğretmenin ücretli hastalık izninde yıl kavramından ne anlaşılmalıdır?

25/05/2009 15:50:00
Yazdır

Soru

Sözleşmeli öğretmende yıl neye göre baz alınıyor. Örneğin sözleşmeli öğretmen 1 yıl içerisinde 30 gün rapor kullanabilir. Bu yıl öğretmen için 1 Eylül'den 1 Eylül' mi? Yoksa Sözleşme tarihi 1 Ocak'tan 31 Aralık'a kadar geçen süre mi baz alınır. Kısacası sözleşmeli öğretmen için yıl terimi eğitim öğretimin başlangıç tarihi mi sözleşme başlangıç tarihi mi?
Çünkü ilere göre farklı algılanıp farklı yorumlanıyor ve uygulanıyor. Lütfen bilgilendirin.

Cevap

4/B istihdamı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendine dayanılarak yapılmaktadır.

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mezkur Esasların 10 uncu maddesinde "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür." hükmü yer almaktadır.

7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10 uncu maddesi hükmünde yıl kavramının nasıl anlaşılması gerektiği hususunda sarih bir düzenleme bulunmamaktadır.

Ancak, "yılda" kavramından ilgili personelin göreve başladığı tarihten ertesi yılın aynı tarihine kadar olan sürenin bir yıl olarak esas alınması gerekmektedir diye düşünmekteyiz.

657 sayılı Kanunun 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli olarak yıl içinde göreve başlayanlar, göreve başladıkları tarihten 31 Aralık tarihi itibariyle sözleşme imzalasalar da haklı gerekçe olmadıkça ilgililerin sözleşmeleri iptal edilmemekte ve Bütçe Kanunları ile de sözleşmeler otomatik olarak yıllık olarak uzatılmaktadır. Yıl kavramından sözleşme yıllarının esas alınması halinde, mevzuata aykırı hususların çıkması da kaçınılmaz olacaktır. Şöyle ki; Eylül ayında göreve başlayan ve rahatsızlanan sözleşmeli personelin Kasım ayında 25 gün rapor alması ve rapor neticesinde 25 gün hastalık izni kullanmasında mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. Yeni yıl içerisinde 01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında sözleşmesi yenilenen personelin Mart ayında yeniden rahatsızlığına bağlı olarak 25 gün rapor alması halinde ilgilinin bu 25 günlük raporu için hastalık izni verilmesi ve mezkur madde de belirtilen şekilde ücretinin ödenmesi gerekecektir. Bu husus Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10 uncu maddesi hükmüne aykırı olacaktır.

Yukarıda yer verilen açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenlere yılda verilen 30 günlük hastalık izninin göreve başladıkları günden başlamak suretiyle 1 yıl süre için konulduğunu düşünmekteyiz.

Eylül ayında göreve başlayan sözleşmeli öğretmen ertesi yılın Eylül ayına kadar 30 gün ücretli hastalık izni kullanabilecektir.

Ücretli hastalık izni kullanılmasının sözleşme süresi olan 01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arası ile sınırlamanın düzelemeye aykırı olduğu değerlendirilmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam