Belediyedeki sözleşmeli personele yemek yardımı yapılabilir mi?

14/06/2009 16:56:00
Yazdır

Soru

sayın yetkili

5393 sayılı belediye kanununun 49. maddesine göre sözleşmeli memur olarak çalışıyorum. Belediyemizin memur ve vekil memurlara sağladığı yemek yardımından (multinet) yararlanabilir miyim? Bazı belediyelerin bu tip sosyal hakları sözleşmeli memurlara da verdiğini duydum. İlginize şimdiden teşekkürler.

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesinde sözleşmeli personel istihdamına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Mezkur maddenin 5 inci fıkrasında "Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır. Bu personele ait sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına gönderilir." denilmektedir.

657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelin özlük hakları, 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasları ile belirlenmiştir.

Anılan Esasların 3 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında ?(Ek:03/08/2005-2005/9245 K.) Sözleşme ile çalıştırılacak personele sözleşme ücreti dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamaz.?hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, mahalli idarelerde sözleşmeli personel istihdamına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 31.10.2005 tarih ve B050MAH0710001/11493 sayılı Genelgesinde 4 üncü fıkrasında ?Sözleşmeli personele ödenecek ücret, ilgili kurumların meclisi tarafından ve 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkrasındaki hükümler dikkate alınarak net tutar olarak tespit olunacaktır. Kurumların yetkili meclisleri tarafından ücret tespiti yapılmaksızın sözleşme imzalanmayacak ve sözleşmelerin başlangıç tarihi yukarıda belirtilen meclis kararından daha önceki bir tarih olarak belirlenmeyecektir.
İlgililere sözleşmenin başlangıç tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak herhangi bir ücret veya başka bir mali hak verilmeyecektir.?denilmektedir.

Mahalli İdarelerde Sözleşmeli Personel İstihdamı

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilen personele yemek yardımı yapılmasının mümkün olmadığı değerlendirilmiştir.

13/02/2013 tarihli memurlar.net Notu: Yapılan mevzuat düzenlemesi sonrasında şuan için yemek yardımı alınabilmektedir.

Bu soru 19,596 defa okundu. 11 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam