İstifa eden memurun yeniden memur olmak için bekleyeceği süre nasıl hesaplanır?

10/07/2009 16:57:00
Yazdır

Soru

Merhaba

657 sayılı memurlar kanununda istifa sonrası 6 ay beklemek gerekiyor. Bu süre , aşağıda yazdığım seçeneklerden biri gibi mi hesaplanıyor yada farklı bir hesaplama şekli var mıdır?

1) Önceki kurumdan istifa ettiğim tarih ile şuan tercihte bulunduğum tarih arası mı?
2) Önceki kurumdan İstifa ettiğim tarih ile atanacağım kurumda ilk mesai günü arası gecen süre mi?
3) Önceki kurumdan İstifa ettiğim tarih ile atanacağım kurumun bakanlığının vereceği atama kararının günü mü?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları” başlıklı 97 maddesinde “Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar.”hükmü yer almaktadır.

Belirtilen hüküm uyarınca devlet memuru olan ve ilerde memur olma niteliğini taşıyan kişilerin memur olma nitelikleri maddede belirtilen 6 ay , 1 yıl 3 yıl süreyle ve süresiz olarak kaybetmelerine neden olmaktadır.

Mezkur hükümlerin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere çekilme isteğinde bulunmak memurun bir hakkı olup, zamanını saptamak da, bu hakkı kullananın isteğine bağlıdır. Ancak çekilme işleminin hüküm ifade edebilmesi için memurun tek taraflı irade beyanı yeterli olmamakta, yerine atanan kimsenin gelmesi veya çekilme isteğinin kabulü gerekmekte, bir ay içinde yerine atanan kimsenin gelmemesi ya da bir vekil atanmaması halinde üstüne haber vermek suretiyle memuriyeti sona ermektedir.

Bu çerçevede, bir ay içinde yerine atanan kimsenin gelmemesi ya da bir vekil atanmaması halinde üst amire haber vermek suretiyle görevinizi bırakmanız mümkün bulunmaktadır.

İstifa dilekçesi verildi ama cevap gelmedi. Memur ne yapmalıdır?

Yukarıda yer verilen mevzuat uyarınca;

1-İstifa dilekçesi veren devlet memurunun istifa tarihi idarenin eylemine göre farklılık göstermektedir.

İstifa talebiniz idarece kabul edilip onaylanır ve kurumdan ilişiğiniz kesilirse, istifa tarihiniz ilişiğinizin kesildiği tarih istifa tarihinizdir. İstifa dilekçe tarihi, onay tarihi ve ilişik kesme tarihi aynı olabileceği gibi farklı tarihlerde olabilir.

idare istifa dilekçe tarihinden 10 gün sonra istifayı onaylar ve aynı gün ilişiğinizi kesebilir. İstifa tarihi ilişik kesim ve ayrılış tarihidir.

İdare istifa dilekçe üzerine işlem tesis etmeyebilir o zaman da siz 1 aylık süre sonunda görevi bırakıp ayrılabilirsiniz. Görev bırakıp ayrıldınız tarih memuriyet istifa tarihidir.

2- İstifa sonrası göreve başlayacak kişiler, kurumlarca göreve teklif edebilmesi ve atayabilmesi için memur olma niteliklerini taşıması bakımından kontrol edilmesi gerekmektedir.

3- İstifa tarihi kurumdan ilişiğinizin kesildiği tarihtir. Bu istifa dilekçesini verdiğiniz tarihten başlayarak en fazla 1 ay sonunu bulması muhtemeldir. 1 ayı aşamaz.

4-Yeni atanacağız kuruma, atama onayınızın alınacağı evrakları vermiş olduğunuz tarihte memur olma niteliğini taşıyor olmanız gerekmektedir. Göreve başlama onay tarihinde, 657 sayılı Kanunun 97 maddesinde aranılan süreleri doldurmuş olmanız halinde atanmanız mümkün bulunmaktadır. Sözkonusu süreler dolmadan atama yapılması halinde idare bu süre içinde söz konusu durumu fark etmesi halinde görevinize son vermesi mümkündür. Ancak mezkur 97 madde belirtilen süreleri doldurmadan sehven atana ancak bu süreler doldurulduktan sonra kişinin durumu idarece fark edilen devlet memurlarının görevlerine son verilememektedir. Çünkü artık kişilerin artık memur olma niteliklerinin tamamına haizdirler. Danıştay’ın istikrar bulmuş kararları da bu mahiyettedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam