Askerlik süresi görevde yükselme uygulamasında dikkate alınır mı?

13/08/2009 00:53:00
Yazdır

Soru

İyi günler memurlar.net'e bir sorum olacak. Maliye Bakanlığı görevde yükselme yönetmeliğine göre şeflik sınavına girebilmek için memur kadrosunda 2 sene çalışmak gerekir. Yardımcı hizmetler sınıfından memur kadrosuna görevde yükselme sınavı sonucu geçtim. Memur kadrosunda işe başladıktan sonra 6 ay kısa dönem askerlik yaptım. Bu durumda açılacak görevde yükselme sınavına (şeflik için) 6 aylık hizmet sürem yönetmelikte belirtilen 2 yıllık hizmetten sayılıyor mu? Yoksa askerlik dışında 2 yıl hizmet şartımı var? Saygılar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurların terhislerinde göreve başlatılmaları ile muvazzaf askerlikte geçen sürelerin kademe ve derece intibaklarında değerlendirilmesi" başlıklı 83 üncü maddesinde "Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.
Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri kadroda kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca gözönünde bulundurulur. Askerlik öncesi kademe ilerlemeleri ile askerlikte geçen süre toplamının 3 yılı aşan kısmı usulü dairesinde üst dereceye terfi ettikleri zaman bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir." ve "Muvazzaf askerliğini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna girenlerin kademe intibakları" başlıklı 84 üncü maddesinde "Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilir."hükmü yer almaktadır

09.08.2006 tarih ve 26254 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliği"nin "Genel şartlar" başlıklı 30 uncu maddesinde "(1) Bu Yönetmeliğe tabi unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aranacak genel şartlar şunlardır:
a) Son sicil notu olumlu olmak kaydıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması yetmişaltı puandan aşağı olmamak,
b) Bakanlıkta en az iki yıl çalışmış olmak,
c) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak." ve "Özel şartlar" başlıklı 31 inci maddesinin (e) bendinde de "Şef ve Raportör unvanına atanabilmek için;
1) Meslekle ilgili en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanların en az dört yıl, meslekle ilgili olmayan dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanların en az beş yıl, meslekle ilgili dört yıldan daha az süreli yükseköğrenim mezunu olanlar ile Mesleki Eğitim Kursu mezunlarının en az altı yıl hizmeti bulunmak,
2) Memur, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Veznedar, Tahsildar, (…)(Mülga ibare:RG-3/4/2008-26836) Ambar Memuru, Santral Memuru ve Sekreter unvanında en az iki yıl çalışmış olmak," hükümleri yer almaktadır.

Ayrıca, anılan Yönetmeliğin "Tanımlar" başlıklı 4 üncü maddesinin (i) fıkrasında "Hizmet süresi: 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süresi (işçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen süreler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi uyarınca verilen izinler ve her türlü aylıksız izin süreleri hariç) ile muvazzaf askerlikte geçen süreleri," olarak tanımlanmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca; memur kadrosuna atanmadıktan sonra muvazzaf askerlik hizmet süresi memuriyetten değerlendirilmesi sebebiyle Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliğinin 31 inci maddesin 2 inci fıkrasında yer alan "en az iki yıl çalışmış olmak" hükmü kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam