İstifa eden veya görevden ayrılan bir memurun sağlık yardımı devam eder mi?

09/10/2009 20:12:00
Yazdır

Soru

Eşim Sağlık Bakanlığında çalışan vekil hemşire 3 ay sonra doğum yapacak.Yasalara göre işinden ayrılması gerekiyor. İşinden ayrıldıktan sonra sağlık karnesini bir süre daha kullanabilir mi?

Cevap

Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarını düzenleyen 67 nci maddesinde;"?60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle zorunlu sigortalılıklarından sonraki genel sağlık sigortalılıklarından dolayı prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar. "hükmüne yer verilmiştir.

5510 sayılı Kanunun 60 ncı maddesinde; "a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının; 1) (a) ve (c) bentleri gereğince sigortalı sayılan kişiler, 2) (b) bendi gereğince sigortalı sayılan kişiler,"ifadesine 4 üncü maddesinde ise; "c) Kamu idarelerinde; 1) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar, 2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar, sigortalı sayılırlar."ifadesine yer verilmiştir.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde görevden ayrılmanız halinde 100 gün dahi sağlık yardımından faydalanmanız mümkündür.

Bu soru 18,309 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam