Devlet memurları, siyaset okullarındaki eğitimlere katılabilir mi?

08/11/2009 15:04:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
Ben bir üst kurulda kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan memurum. Bu soruyu sormadan önce sitedeki arama motorunu kullandım ancak sorumun benzerini veya cevabını bulamadım.
Sorum şudur:
Benim memur olarak çeşitli siyasi partilerin açtığı SİYASET OKULLUNA kursiyer olarak katılmam bir suç teşkil eder mi? Yoksa gönül rahatlığı ile gidebilir miyim?
Saygılarımla

Cevap

Değişik kamu kurum ve kuruluşlarında Kadro Karşılığı Sözleşmeli personel hakkında kendi mevzuatında düzenlenen hükümler uyarınca ücretleri dışında genel olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

657 sayılı Kanunda memurların ödev ve sorumlulukları, hakları ve yasaklarına ilişkin hükümlere yer verilmiştir. ödev ve sorumlulukların düzenlendiği bölümde yer alan "Tarafsızlık ve devlete bağlılık" başlıklı 7 inci maddede "Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.
Devlet memurları her durumda Devletin menfaatlerini korumak mecburiyetindedirler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamazlar, bunlara yardım edemezler.
"hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan; Devlet memurlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları 23 üncü madde de belirtilmiştir. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine izin verilmesi 72 maddede, yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek izin 77 maddede, Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi 79 uncu maddede, hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan izin verilmesi 81 inci maddede, yıllık izin 102 ve 103 üncü maddelerde, mazeret izni 104 üncü maddede, hastalık izni 105 inci maddede, aylıksız izin 108 inci maddede, yaptırılan fazla çalışma dolayısı ile her sekiz saat için 1 gün olarak izin verilmesi 178 inci maddede, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Tarafından yurt dışında görevlendirmelerde verilecek aylıksız izin ek madde 36'da düzenlenmiştir.

Ayrıca, 4688 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca Kamu görevlileri sendikalarındaki görevlerinden dolayı ve 2919 sayılı Kanun uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alan ve diğer bazı Kanunlardan kaynaklanan görevlendirmeler sebebiyle de devlet memurlarına izin verilebilmektedir.

Devlet memurlarının Yurtiçinde öğrenci olmaları veya kurs görmeleri nedeniyle mesai saatleri içerisinde izin verilmesini düzenleyen bir hüküm bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca Devlet memurları;
1- Siyasi partiye üye olamazlar.
2- Siyasi bir partinin düzenlemiş olduğu eğitim faaliyetlerine katılmalarına mesai saatleri dışında katılmalarına mani bir düzenleme bulunmamaktadır.
3- Eğitim faaliyetinin mesai saatleri içinde olması halinde ilgiliye izin verilmesini düzenleyen bir hüküm olmaması sebebiyle bu nedene istinaden izin verilemez.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam