Belediyeler, hiçbir gerekçe belirtmeden 4B'linin sözleşmesini feshedebilir mi?

25/11/2009 12:46:00
Yazdır

Soru

Ben, 800.000 nüfuslu ilçe belediyesinde 5393 sayılı kanunun 49. maddesine göre tam zamanlı sözleşmeli memur olarak çalışıyorum. 2009 Mart yerel seçiminden sonra yeni yönetim ben ve benim gibi çalışan 20 tane teknik personelin sözleşmesine son vereceğini söylemektedir.
* Bizlerin sene sonunda sözleşmemizi yenilememe gibi bir durumu olabilir mi?
* Böyle bir durum karşısında ne yapmalıyız ?
* İşimize nasıl devam edebiliriz?
Lütfen bize yardımcı olunuz. Saygılarımla

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinde sözleşmeli personel istihdamına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Mezkur maddede hangi unvanlardaki personelin sözleşmeli olarak istihdam edileceği belirlenmiş bulunmaktadır. Sözkonusu personele ödenecek ücret tavanı sınırlandırılmıştır. Ayrıca sözkonusu unvanlarda sözleşmeli personel çalıştırılması halinde memur kadrolarına atamam yapılmaması şartı konulmuştur.

Mezkur maddenin 5 inci fıkrasında "Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır. Bu personele ait sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına gönderilir." denilmektedir.

657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelin özlük hakları, 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasları ile belirlenmiştir.

Belirtilen Esasların 5 inci maddesinde "Sözleşme süreleri Bütçe Yılı ile sınırlıdır. Ancak zorunlu durumlarda Maliye Bakanlığının olumlu görüşü alınmak kaydıyla iki yıla kadar sözleşme yapılabilir."denilmektedir.

Belediyeler belediye hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla sözleşmeli personel alabilmektedirler. Hizmetin belirli bir sürede yapılıp bitecekse kısa süreli sözleşme yapılmasına mani bir husus bulunmamaktadır.

Belediyelerin sözleşmeli personelin sözleşmesini fesih edemez yönünde bir söylem doğru olmadığı düşünülmektedir.

Belediyeler 5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca istihdam ettikleri sözleşmeli personelin sözleşmelerini haklı gerekçeler ileri sürmek suretiyle fesih etmeleri mümkündür.

Bu gerekçeler personele yönelik gerekçeler olabileceği gibi kurumdan kaynaklanan gerekçeler de olabilir. Belediyelerin gerekçeleri hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik prensibine aykırı olmamalıdır. Yapılan feshin belirtilen esaslara aykırı olması halinde açılan davaların yargıda personel lehine sonuçlanması muhtemeldir.
Belediyelerin hiçbir gerekçe belirtmeden sözleşmenin fesh edilmesi doğru değildir.

Ancak sözleşmenin feshi bir gerekçeye dayanmalı ve her gerekçenin kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olması gerekmektedir. Eğer sözleşmesi fesh edilen personel, sözleşme feshinin kamu yararına uygun olmadığına, ayrımcılık yapıldığına ve hizmet gerekleri taşımadığına inanıyorsa 60 gün içinde, işlemin iptali için dava açmalıdır. Kamu yararına uygun olmayan, hizmet gereği şartlarını taşımayan ve ayrımcılık içeren işlemler idari yargı tarafından iptal edilecektir.

Haklı gerekçe belirtmeksizin fesih edilen sözleşmelere ilişkin idari işlemler yargı karaları ile personel lehine bozulmuştur. Konuya ilişkin daha önce yayımlamış olduğumuz ayrıntılı haber için bakınız.

Yukarıda açıklanan açıklamalar uyarınca;
1- İdare sözleşmenizi yenilemeyecek ise sözleşmenizde belirtilen süreler dahilinde sizi bilgilendirmesi gerekir.
2- İdare işleminde hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik prensibine aykırı davranması halinde belirtilen yasal süre içerisinde dava açmanızı önermekteyiz.

Bu soru 35,980 defa okundu. 14 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam