Evlenip boşanan kız çocuğunun tedavi gideri memur üzerinden karşılanabilir mi?

04/12/2009 00:04:00
Yazdır

Soru

Bir memurun 31.09.1983 doğumlu kızı, 09.05.2009 tarihinde boşanıp baba evine dönmüştür. Bu kız çocuğu babası üzerinden Tedavi yardımından faydalanabilir mi?

Cevap

657 sayılı Kanunun Tedavi yardımını düzenleyen 17/4/2008 tarih ve 5754 sayılı Kanunla mülga 209 uncu maddesi "Devlet memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak, tedavi ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır." hükmü yer almaktadır.

Bu mülga maddede geçen "aile yardımı ödeneğine müstehak" ibaresinden ne anlaşılması gerektiği ise 657 sayılı Kanunun "Çocuk için aile yardımı ödeneği verilmeyecek halleri" düzenleyen 206'ncı maddesinde düzenlenmiştir:

657 sayılı Kanunun 206 maddesinde "Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez:
1. Evlenen çocuklar,
2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.
3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfeat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),
4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar."hükmü yer almaktadır.

"25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları" ibaresinden hiç evlenmemiş kız çocukları anlaşılmaktadır.

Bu sebeple evlenip boşanmış olan kız çocuklarının 25 yaşını bitirmesinden sonra tedavi giderlerinin kurumlarınca ödenemeyeceği değerlendirilmektedir.

İbarede "evli olmayan kız çocukları" ibaresi olmuş olsa idi faydalanması mümkün olduğu değerlendirmek mümkün olabilecekti.

Kız Çocuklarının Tedavi Yardımı ilişkin yayımlanmış olan haber için tıklayınız.

Bu soru 18,547 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam