Çete üyesi olduğu gerekçesiyle hapis cezası alacak olan kişi, memur olabilir mi?

05/01/2010 08:52:00
Yazdır

Soru

Merhaba;
Hakkımda TCK 220/2 maddesince ( Çete Üyeliği ) dava açıldı bu süreçte 8.5 ay cezaevinde yattım ilk mahkeme de tahliye oldum fakat mahkeme devam etmektedir.Bu sene yapılacak olan 2010 KPSS sınavına hazırlanıyorum.Bu durumum memurluğumun onaylanması konusunda bir engel çıkarırı mı ? Hakkımda verilecek 1 yıl 3 ay gibi bir hapis cezası Yargıtay'da onaylanmadan memur olmama engel teşkil eder mi ? Yargıtay onadığında memur isem ne olur? Bu sorularıma cevap verirseniz gerçekten çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.İyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun devlet memuru olmanın genel özel şartları 48 inci madde ile düzenlenmiştir. Anılan maddenin genel şartlar başlıklı (A) bendinin 5 inci fıkrasında "Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hükümde sayılmış olan suçlardan mahkum olanların Devlet memuru olmaları engellenmiş bulunmaktadır.

26.9.2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" başlıklı 220 nci maddesinde "(1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.
(2) Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Örgütün silahlı olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.
(4) Örgütün faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur.
(5) Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.
(6) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır.
(7) Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır.
(8) Örgütün veya amacının propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurluğun Sona Ermesi" başlıklı 98 inci maddesinde "Devlet memurlarının
a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malullük ve sicil sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü; hallerinde memurluğu sona erer."hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar uyarınca;
1- Hakkında dava devam eden kişinin yasal haklarını kullanmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
2- Tutukluluk sonucu serbest kalan kişinin durumu memuriyete engel değildir.
3- Yargılama sonucu hakkında Türk Ceza Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, üye olanlar örgütün amacı 657 sayılı Kanunu 48 inci maddesinin 5 inci fıkrasında sayılan suçları işlemeye matuf olması halinde ilgilinin 657 sayılı Kanunu 48 inci maddesinin 5 inci fıkrasında hükmü uyarınca devlet memuru olması mümkün bulunmamaktadır.
4- Devlet memur olduktan sonra 657 sayılı Kanunu 48 inci maddesinin 5 inci fıkrasında sayılan suçlar sebebiyle kesinleşmiş mahkumiyet kararı verilen kişinin memuriyetine mezkur 98 inci madenin (b) bendi uyarınca son verilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam