İşçi, özelleştirmeden ne kadar süre sonra işten çıkarılırsa 4/C'li olma hakkı vardır?

21/01/2010 21:45:00
Yazdır

Soru

selam ben 2005 yılında özelleşen .. ... .. fabrikasının özelleştirme maduruyum. Herkeze verildiği gibi banada 4c hakkı verildi, ama ban 4/C'ye müracat etmedim aynı fabrikada özel sektörde alan firma ile çalışmaya devam ediyorum. Beni çalıştıran firma tarafından işten çıkartılırsam veya kendim işten ayrılsam benim hala 4c ye gitme hakkım varmı? elimde halen devlet zamanında özelleştiğinde bana verilen iş akti feshi evrakım var ve hiç 4c ye müracat etmedim. cevbınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler. ikinci sorum 4c yasasından 2 ay faydalanmış ve istifa etmiş bir işçi tekrar 4c ye baş vurbilirmi teşekkürler.

Cevap

4/C'li personel çalıştırılması Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar" ile belirlenmiştir. Söz konusu esasların 1. maddesinin 2. fıkrası şu şekildedir:

"Özelleştirme programındaki kuruluşlarda çalışanlardan, işletmelerinin özelleştirilmesi sonrasında, bu işletmelerde çalışmaya devam eden ve özelleştirme tarihinden itibaren en geç altı ay içinde iş akitleri özel sektör tarafından feshedilenler de bu maddedeki şartlar ve esaslar çerçevesinde istihdam edilirler. Bu türden personelin bu haktan yararlanabilmesi için, iş akitlerinin feshedilmesini müteakip 30 gün içinde bizzat veya çalıştıkları şirket kanalıyla EK-I'de yer alan formla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına müracaat etmeleri gerekmektedir."

Madde metni sadece 6 aylık bir hak tanımıştır. Ayrıca 4/C'li olarak çalışmak için ihaleyi alan firmanın sizi işten çıkarması gerekirdi. Fabriha 2005 yılında özelleştiği için, 6 aylık süreyi geçirmiş durumdasınız. Bu nedenle şuan için fabrika sizin işten çıkarsa dahi 4/C'li olarak istihdam edilme hakkınız bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam