Arap Dili Ve Edebiyatı bölümünü bitiren hemşire, dil tazminatı için KPDS'ye girmeli midir?

04/03/2010 16:29:00
Yazdır

Soru

Sağlık meslek lisesi mezunuyum hemşire olarak işe başladıktan sonra Arap Dili Ve Edebiyatı bölümünü 2004 yılında bitirdim. Bu bölümü bitirdikten sonra derece ve kademe ilerlemesi için Diplomamı Sağlık Bakanlığına bildirdim. Dil tazminatı almam için benim KPDS sınavına girmem gerekir mi? Yoksa Arap Dili ve Edebiyatı Mezunu olarak direk dil tazminatı alabilir miyim. Eğer alabilirsem bu tazminatı geçmişe dönük almam mümkün mü? Kanun ve yönetmeliklerin ilgili maddeleriyle açıklayabilirseniz sevinirim.

Cevap

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 570 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 15 inci maddesi ile değişik 2 inci maddesinin 1inci fıkrasında "Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir. Ödenecek yabancı dil tazminatı farklı diller için farklı miktarlarda belirlenebileceği gibi, personelin görev yeri, kadro unvanı ve sorumluluğuna, bildiği yabancı dil sayısına ve düzeyine göre de farklı miktarlarda belirlenebilir." hükmü yer almaktadır.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin anılan hükmü uyarınca ilgili kurumlarca hazırlanan Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik 23 Haziran 2007 tarih ve 26561sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 20 nci maddesinde yer alan "(1) 21/9/1990 tarihli ve 20642 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır." hüküm uyarınca Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.

Diğer taraftan, "Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar" ise tarihli Başbakanlık oluru ile 15.4.1997 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur.

11/4/1997 tarihli Başbakan Oluru ile yürürlüğe konulan "Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar"da 19/11/2008 tarihli Başbakan Oluru ile değişiklik yapılmış olup, söz konusu Esasların 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan "maktu olarak belirlenenler hariç" ibaresi çıkartılmış ve ayrıca yabancı dil göstergeleri değiştirilmiştir. Değişiklikler için tıklayınız.
"Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esasları"n 3 üncü maddesinin 2 inci fıkrasında "Personelin yabancı dil bilgisinden görevinde yararlanıp yararlanmadığı ita amirlerinden alınacak bir onayla belirtilir. Bu onaylar ita amirlerince her zaman değiştirilebilir, ancak yenisi alınıncaya kadar eski onaylar geçerlidir." hükmü yer almaktadır.

Ücret belirlemesinde dil bilgisinden faydalanılanlara ve faydalanılmayanlara ayrı ayrı ücret belirtilmiştir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 23 Haziran 2007 tarihinden itibaren yabancı dille eğitim veren okul ve diğer bazı mezunların sınavsız olarak dil tazminatından faydalanmaları hükmü kaldırılmış olup, bu tarihten sonra sınavsız olarak dil tazminatı alma imkanı kalmamıştır.

Arap Dili Ve Edebiyatı bölümü mezunu olmanız sebebiyle sınavsız dil tazminatından faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam