İstifa eden memur için, 6 aylık bekleme süresi hangi tarih itibariyle aranmalıdır?

30/05/2010 01:01:00
Yazdır

Soru

Merhaba;
Benim Haziran 2010 öğretmen atamasıyla ilgili bir mağduriyetim var. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ben 15 Ocak 2010 tarihi itibariyle kadrolu memurluktan istifa ederek 4/B li sözleşmeli öğretmen olarak atandım/görevlendirildim. Haziran 2010 kadrolu öğretmen atamasına başvurmak istiyorum. Ama yayınlanan kılavuzda aşağıdaki madde yer almaktadır:
"3.6. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94'üncü maddesine göre Devlet memurluğundan çekilmiş olan ve çekilmiş sayılanlarda, aynı Kanunun 97'nci maddesinde belirtilen bekleme süresini başvuruların son günü itibarıyla doldurmuş olmak,
2.4 Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında sözleşmeli öğretmenliğe görevlendirilmeden önce kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak görev yaparken ayrılmış olanların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 97'nci maddesinde belirtilen bekleme süresini başvuruların son günü itibarıyla doldurmuş olmaları gerekmektedir."
Yukarıdaki maddelere göre ben ve benim durumunda olan arkadaşların kadrolu öğretmenliğe başvuru hakları bulunmamaktadır.
Kadrola öğretmenliğe atanmak için 6 aylık bekleme süresi Temmuz 2010 tarihinde dolacaktır.
Bu durumda bizlerin Başvuru tarihinin son günü olarak bekleme süresi dolmamaktadır. Fakat göreve başlayacağımız ağustos ayında 6 aylık bekleme süresi dolacaktır.
Bizim asıl göreve başlama tarihimiz ağustos sonu olacaktır. Bu durumda göreve başlama tarihimizde çoktan 6 aylık bekleme süresi dolmuş olacaktır.
1)Biz bu durumda ne yapmalıyız?
2)Eğer başvuru yaparsak atamamız iptal olur mu?
3)Burada esas olan başvuru tarihinin son günü mü yoksa göreve başlama tarihi mi?
4)başvuru yapmamız gerekir mi?
BU SORUNU ÇÖZMEMİZ İÇİN NELER YAPMAMIZI BİZE İLETİRSENİZ ÇOK MEMNUN OLURUZ. AYRICA DANIŞTAY 'A DAVA AÇMAK GEREKİR Mİ?
Teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları" başlıklı 92 maddesinde "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.
Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 657 Kanunun "Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları" başlıklı 97 maddesinde "Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."hükmü yer almaktadır.

Belirtilen hüküm uyarınca devlet memuru olan ve ilerde memur olma niteliğini taşıyan kişilerin memur olma nitelikleri maddede belirtilen 6 ay, 1, 3 yıl süreyle ve süresiz olarak kaybetmelerine neden olmaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1-Yeni atanacağız kuruma, atama onayınızın alınacağı evrakları vermiş olduğunuz tarihte memur olma niteliğini taşıyor olmanız gerekmektedir. Göreve başlama onay tarihinde, 657 sayılı Kanunun 97 maddesinde aranılan süreleri doldurmuş olmanız halinde atanmanız mümkün bulunmaktadır.
2- Öğretmen alım ilanının da belirtilen hükümlerde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı düşünülmektedir. Zira, MEB sonuç hazırlarken atama onay evrakını da hazırlamaktadır. Atama onay evrakı için sizden gerekli belgeleri almıştır. Bu nedenle, ilanın iptali yönünde yargıya müracaat etmeniz halinde olumlu bir sonuç çıkacağını düşünmüyoruz.
3- MEB başvurunuzda durumunuz fark etmez ve başvurunuzu kabul edebilir.
4- Sözkonusu süreler dolmadan atama yapılması halinde idare bu süre (6 ay, 1 yıl 3 yıl) içinde söz konusu durumu fark etmesi halinde görevinize son vermesi mümkündür.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam