9/2'deki memur, 5. dereceli teknisyen unvanı için açılan unvan değişikliği sınavına başvurabilir mi?

03/02/2011 12:54:00
Yazdır

Soru

9. derecede 9/2 sinde memur olarak görev yapmaktayım. Ön lisan mezunuyum. Aynı zamanda meslek lisesi mezunuyum. Teknisyenlik için kurumun açtığı unvan değişikliği sınavına gireceğim. Kurumun açıkladığı boş teknisyen kadrosu 5.derece. Ben sınavı kazanırsam 5. Dereceye atanabilir miyim? Bulunduğu derecenin 3 aşağısı 3 yukarısına atanabilir diye bir şey duymuştum. Bir sıkıntı olur mu? Nasıl olur?
BİR SORUM DAHA OLACAK. Ben şimdi GİH Memurum. THS Teknisyene atanırsam 1 Derece alır mıyım? Yani 9/2 sinden 8/2 sine düşer miyim?
Teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinde hizmet sınıfları belirlendikten sonra ortak hükümler bölümünde hizmet sınıfları ve eğitim durumları itibariyle memuriyete giriş dereceleri ve yükselinebilecek dereceler belirlenmiştir. Anılan bölümün bentlerinde ise eğitim durumu hizmet sınıfları itibariyle ilave edilecek derece ve kademelere ve memuriyet kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde değerlendirilecek süreler ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Anılan 36 ncı maddenin ortak hükümler bölümünün (A) bendinin 4 üncü fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorflog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler, tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun olan şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek bölge plancısı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece," hükmüne yer verilmiştir.

Anılan bentte "Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle" ibaresi olması sebebiyle söz konusu hüküm yalnız teknik hizmetler sınıfında yer alan teknikerlerin mezkur fıkra hükmünden faydalanmaları hükmü yer almakta olup, teknisyenlere ise bir derece verilmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler ve açıklamalar uyarınca; 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin ortak hükümler bölümünün (A) bendinin 4 üncü fıkrasının yalnız orta öğretim üzerine 2 yıllık teknik yüksek öğretim görerek 3795 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca tekniker unvanını kullanmaya hak kazanan ve Teknik hizmetler sınıfında görev alan teknikerler hakkında uygulanması mümkün olup, sağlık hizmetler sınıfında yer alan sağlık teknikerlere anılan hükümden faydalanmak suretiyle bir derece verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılmıyacağı" başlıklı 45 inci maddesinin 2 ve 3 üncü fıkralarında "5 inci ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara, derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde, 36 ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür.
Bu gibiler, işgal ettikleri kadroda kazanılmış derece ve kademelerinin aylığını almaya devam ederler ve kazanılmış aylıklarındaki kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi genel esaslara göre yapılır. Karşılık gösterilen kadrolar, ilgililer için kazanılmış hak teşkil etmez."denilmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1-Teknik Hizmetler sınıfında istihdam edilen teknisyenlere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin (A ) bendinin 4 üncü fıkrası hükmü uyarınca 1 derece verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
2-Kazanılmış hak aylık derecesi 9 derecenin 2 kademesi olan devlet memurunun 5 ve daha düşük dereceli kadrolardan ancak 657 sayılı Kanunun 45 inci maddesi hükmü uyarınca yalnız 3 üst dereceli bir kadroya atanması mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam