4924 sayılı Kanuna tabi çalışılan süreler, adaylığı kaldırır mı?

08/03/2011 09:17:00
Yazdır

Soru

657 li olarak pratisyen hekim olarak atamam oldu. Mecburi hizmet günüm 350 gündü. Ancak 657 li olarak 1 ay çalıştım daha sonra 4924 e geçtim. 4924 lü olarak 540 gün çalışıp kendi isteğimle istifa ettim. Şu an belediye kadrolarına 657 li pratisyen hekim olarak atanabilir miyim. Asaletimin kalması 657 kanununa göre mi hesaplanıyor yoksa 4924lü olduğum süre buna dahil midir. yani şuan asaletim kalktı mı kalkmadı mı? Belediye kadrolarına 657 li olarak atanabilmem için asalet şartı var mıdır? Asaletim kalkmadıysa atanabildiğim takdirde belediye kadrolarında asaletimin kalkması mümkün müdür? İyi çalışmalar

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Adaylığa kabul edilme"54 üncü maddesinde "Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.
Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmü ve "Asli Memurluğa Atanma"58 inci maddesinde de "Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar.
Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez."hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan; 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun "amaç ve kapsam" başlıklı 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında "Bu Kanunun amacı; eleman temininde güçlük çekilen yerlerde ve hizmet dallarında sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesini temin etmek üzere, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları tarafından hizmet akdi ile sözleşmeli olarak istihdam edilecek ve işçi sayılmayan sağlık personelinin hizmet şartlarını, niteliklerini, işe alınma ve işine son verilme hallerini, görev ve yetkilerini, hak, yükümlülük ve sorumluluklarını, ücret ve diğer ödemeleri ile özlük işlerini düzenlemektir." ve "Sözleşmeli personelin sayısı ve çalıştırılacakları yerler" başlıklı 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında "Bakanlık, bu Kanunun 1 inci maddesi gereğince hazırlanan Bakanlar Kurulu kararında belirtilen hizmet birimlerinde ve ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen pozisyon unvanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın, Maliye Bakanlığı tarafından vize edilmiş pozisyonlarda Bakan onayı ile sözleşmeli personel istihdam edebilir." hükümleri yer almaktadır.

4924 sayılı Kanunda sözleşmeli personel için, 399 sayılı KHK tabi KİT'lerde çalışan sözleşmeli personel gibi bir deneme süresi veya 657 sayılı Kanuna tabi memurlarda olduğu gibi bir adaylık süresi söz konusu değildir.

3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanuna 21/06/2005 tarihli ve 5371sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile eklenen Ek madde 3 üncü madde ile devlet hizmeti yükümlülüğüne ilişkin hususlar düzenlenmiş bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- Devlet memuriyeti ve 4924 sayılı Kanun ile oluşturulan sözleşmeli personel statüleri farklılık arz etmektedir.
2-4924 sayılı Kanun tabi sözleşmeli personelin deneme süresine ve adaylığa tabi tutulması söz konusu değildir.
3-Aday devlet memurluğu ile devlet hizmeti yükümlüğü arasında bir bağ bulunmamaktadır.
4-657 sayılı Kanuna tabi olarak 1 ay çalışmış ve statü değiştirmeniz sebebiyle asil memur olmanız mümkün bulunmamaktadır. Adaylığınız kalkmamıştır.
5- Belediyelerde bulunan 657 sayılı Kanuna tabi doktor kadrolarına ancak aday devlet memur olarak genel hükümler çerçevesinde atanmanız mümkün bulunmaktadır. 657 sayılı Kanun ilgili hükümlerine uyulmak suretiyle adaylığınız belediyede kaldırılması mümkündür.

Bu soru 21,576 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam