Bir okula atanınca, ne zaman zorunlu hizmete gönderilirim?

22/08/2011 02:14:00
Yazdır

Soru

Sınıf öğretmenliği kurumlararası nakile başvuracağım. Bursa merkezdeki okula atamam yapılınca doğu hizmetine ne zaman gönderilirim? Bursa merkezdeki okul 1. bölge okulu. İstanbul Fatihte 2. bölge okulu var. Oraya atanırsam kaç yıl sonra doğuya gönderilirim? Zorunlu hizmet var mı?
7 yıldır memurum öğretmenliğe geçince zorunlu hizmetten muaf olma imkanım var mı o haktan yararlanabilir miyim?

Cevap

Öncelikle şu hususu belirtmek gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığında zorunlu hizmet uygulaması 2010 yılında değiştirilmiştir. Bölge esasından okul esasına geçilmiştir. Dolaysıyla doğu'ya ne zaman giderim sorusu artık bir anlam taşımamaktadır.

Okullar hizmet alanlarına göre 6 sınıfa ayrılmış ve bu alanlardan 4, 5 ve 6. alanlar zorunlu hizmet yerleri olarak belirlenmiştir. http://okul.memurlar.net/atama/2011/8/ adresinden yapacağınız sorgulamada, çıkan okul isimlerine tıkladığınızda, her bir okulun zorunlu hizmete tabi olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer, tercih edeceğiniz okul 1, 2 ve 3. alan olarak belirlenmişse, 15 Eylül itibariyle atandığınız okulda 3 yıllık görev yapmanızın ardından, alanı 4, 5 ve 6. olarak belirlenmiş okullara, zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeniz yapılacaktır.

Yani, tercih edeceğiniz okul; 4, 5 ve 6'da ise zorunlu hizmetinizi zaten yapmış sayılmacaksınız. Tercih edeceğiniz okul 1, 2 ve 3. alanda ise 3 yıl sonra zorunlu hizmet öngörülen okullara nakil isteyeceksiniz. Ancak zorunlu hizmet artık sadece "Doğu" demek değildir. Her ilde veya her ilin bazı ilçelerinde zorunlu hizmete tabi okullar bulunmaktadır. Bunlar, okul.memurlar.net sayfalarında tek tek gösterilmiştir.

Diğer taraftan, diğer kurumlardaki hizmet süresinin MEB'le bir ilgisi bulunmamaktadır. 06.05.2010 tarihinden sonra her ne sebeble olursa olsun öğretmenliğe atananlar zorunlu hizmete tabidirler.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam