Harcırah ödemesinde, çocukların durumu

12/01/2012 13:42:00
Yazdır

Soru

selam ben adıyamanda öğretmenim... Eşimin yanına tayinim cıktıktan sonra alacagım yolluk hesaplanırken cocugum hesaba katılacak mı?

Çocuk babanın üstüneydi. Ben de yolluk almak için kendi üstüme almak istediğimde mal müdürlüğüne danışan okul müdürüm, yolluk alamayacagıma dair bir cevap almış. Eşimde mebde görev yapıyor yetkililer baba ile aynı kurumda olduğumdan dolayı yolluk hesaplanırken sadece benim için hesaplanacagı cocuğum için ayrıca bir hesaplama yapılmayacagı söylendi? doğrumu?

Cevap

Harcırahın unsurları Harcırah Kanununun 5 inci maddesinde belirlenmiş olup; yol masrafı, yevmiye, aile masarfı ve yer değiştirme masrafı olarak sayılmıştır. Ayrıca aynı maddede harcıraha hak kazanan ilgililerin bu unsurlardan birini, bir kaçını ya da tamamını alabileceği hüküm altına alınmıştır. Mezkur kanunun 3 üncü maddesinin tanımlar kısmında da aile efradı olarak memurun bakmakla yükümlü olduğu kişilerden çocuk da ayrıca belirtilmiştir.

Ancak çocuk için harcırah alabilmek için çocuğun kimin üzerine olduğu ve kimin yanında kaldığı önem arzetmektedir: Çocuğun kimin üzerinde olduğu çocuğa bakmakla yükümlü, her ikiside memur anne-babanın tespiti için önem arzetmektedir. Bu durumda eğer çocuk babanın üzerine ve onun yanında kalıyorsa annenin tayini babanın çalıştığı yere çıkmış olsa da çocuk için harcırah söz konusu olmayacaktır. Zira Harcırah kanununda, memurun nakli nedeniyle harcırah verilmesi ancak bakmakla yükümlü olunan aile efradı için öngörülmüştür.

Ancak, babanın üzerine olsa bile çocuk fiili olarak annenin yanında kalıyorsa; örneğin kreş okul vb gibi unsurlarla ispatı mümkün ise, fiili durum nedeniyle hakkaniyet gereği çocuk için harcırah verilmesi kanaatindeyiz. Eğer kurum buna itiraz ederse çocuk için harcırah vermeyebilir. Konu idare mahkemesine taşındığında mahkemenin memur lehine hükmedeceğini düşünmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam