Boşanan ancak velayeti diğer eşte olan çocuklar için aile yardımı ödeneği alınabilir mi?

30/01/2012 23:41:00
Yazdır

Soru

Sn Yetkili,
??.. Bakanlığında 657 sayılı Kanuna tabii mühendis olarak görev yapmaktayım. Eşimden 2007 yılında anlaşmalı olarak boşandık. Yaşları 12 ve 7 olan 2 adet çocuğumuz var. O yıldan beri düzenli olarak çocuklar için belirlediğimiz nafakayı her yıl %10 artırarak gönderiyorum. Eski eşim devlet memuru değil. Düzensiz bir çalışma rejimi vardır. Şuan kendine ait olduğunu bildiğim ama kendini bir şekilde sigortalı gösterdiği bir iş yeri var. Sorum şudur:
Ben 657 sayılı DMK göre çalışıyorum. Şimdiki eşim de Üniversite öğretim üyesi ve bizim çocuğumuz yok. Ben çocuklarım için aile yardımı ve çocuk yardımı alabilir miyim? Çalıştığım idare velayetleri bende olmadığı için alamayacağımı söyledi.
İlgili kanunlar ile birlikte yardımınız talep ediyorum.
Saygılarımla

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Aile yardımı ödeneği" başlıklı 202'inci maddesinde "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.
Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.
Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir." hükmü yer almaktadır.

"Aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme" başlıklı 205 inci maddesinde "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder." ve "Çocuk için aile yardımı ödeneği verilmiyecek haller" başlıklı 206 ıncı maddesinde "Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez:
1. Evlenen çocuklar,
2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.),
3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfeat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),
4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan hükümlerde uyarınca devlet memurlarına çocuk yardımı verilmesi yardımı kaybetme ve yardımı verilmeyecek haller düzenlenmiştir.

1-Mahkeme çocuğu annesine vermekle birlikte; annenin çalışmaması sebebiyle çoğun tedavi giderlerinin memurun kurumunca karşılanması ve memura çocuk için aile yardımı ödeneği verilmesinde mevzuata aykırı bir durum bulunmamaktadır.
Annenin çalışmaya başlaması ve çocuk yardımı alması halinde ise babaya verilen yardımın kesilmesi gerekmektedir.
Anne çalışmakla birlikte çocuk yardımı almıyor olması halinde memur olan babanın çocuk için aile yardımı ödeneği almasında mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.

2-Anne ve baba her ikisi de memur olması halinde mahkeme kararında yardımın hangi tarafa ne oranda yapılacağı kararlaştırılmalı ve o oranda yardım yapılması gerekmektedir.
Mahkeme çocuğun bakımını bir tarafa bırakır ve yardımın oranına ilişkin karar vermezse yardım çocuğun bırakıldığı tarafa yapılması gerekmektedir.

Bu itibarla, boşandığınız eşiniz çalışmadığı zaman veya çalışmakla birlikte çocuk yardımı almadığı hallerde aile yardımı ödeneği almanızın mümkün bulunduğu değerlendirmekteyiz.

Bu soru 51,289 defa okundu. 7 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam