Ankara Keçiören'de oturuyorum, Elmadağ'da çalışıyorum. Keçiören'den aldığım rapor kabul edilir mi?

08/02/2012 00:42:00
Yazdır

Soru

Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim

Küçük bir sorunumuz var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin

7 inci maddesinin

(6) fıkrası Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur.

yukarıdaki maddede büyük şehir belediyesi sınırları içinde ki bir ilçede görev yapan ama ikametgahı başka bir ilçe (ANKARANIN ELMADAĞ İLÇESİNDE ÇALIŞILIYOR AMA İKAMETGAHI KEÇİÖREN)olan(memur-öğretmen) devlet memurunun ikametgah adresindeki kendi aile hekiminden aldığı raporun geçersiz olduğunu mu söyler??? illede raporun memuriyet mahallinden mi alınmalı(Elmadağ)??

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Hastalık ve refakat izni” başlıklı 6111 sayılı Kanunla değişik 105 inci maddesinde “Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.

Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.

Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.

Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.”hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca; “Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 22/08/2011tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilerek 29/10/2011tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazate’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğinde hastalık raporlarını düzenleyecek hekim ve kurullar, raporlara dayalı hastalık izin süreleri ve raporların hastalık iznine çevrilmesi hususları düzenlenmiş bulunmaktadır.

Söz konusu Yönetmeliğin “Hastalık raporlarının verilmesi” başlıklı 5 inci maddesinin (1) inci fıkrasında “Memurların hastalık raporlarının, 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatında belirtilen usûl ve esaslar çerçevesinde kendilerini tedavi eden kurum tabipliği, aile hekimliği veya SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi esastır.” denilmektedir.

Diğer taraftan, mekur Yönetmeliğin “Hastalık izni verilmesi” başlıklı 7 maddesinin (6) ncı fıkrasında “Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın şevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur.” hükmü bulunmaktadır.

Anılan Yönetmelikte; Devlet memurunun tedavisini olacağı kurumu 5 inci maddedeki hekim veya kurumlardan olmak şartıyla kendisinin belirlemesi esas olup bunun dışında belirleme yapan düzenlemeye rastlanılmamıştır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; Devlet memurları memuriyet mahallinde olmak ve Yönetmeliğin 5 inci maddesi uyarınca SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında tedavi olarak bu SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından hakkınızda sağlık raporu düzenleyebilirler.

Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın şevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunluluğu bulunmaktadır.

Harcırah'ta, Memuriyet, ikamet mahalli ne demektir?

6245 sayılı Harcırah Kanununun 3 üncü maddesinin g ve h bentlerinde "g. Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;"

"h. Başka yer: Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri;"

ifade eder." hükmü yer almaktadır.

Ankara Büyükşehir Belediyesince Elmadağ’a otobüs hizmeti verilmektedir.

Hat No

Hattın Adı

Kalkış Yeri

Varış Yeri

354

ELMADAĞ-ANKARA

ELMADAĞ

ANKARA

354-2

ELMADAĞ-ANKARA-ULUS(ÖHO)

ELMADAĞ

ANKARA-ULUS

390

HASANOĞLAN-ELMADAĞ(ÖHO)

HASANOĞLAN

ELMADAĞ

Bu çerçevede, mesai günlerinde büyükşehirlerde 6245 sayılı Harcırah Kanunun memuriyet mahalli kapsamına giren yani otobüs hizmetlerinin görüldüğü yerlerden alınan hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi gerekmektedir.

Yani Elmadağ ilçesinde çalışıp Ankara Keçiören ilçesinde ikamet eden devlet memurlarının Keçiören’deki aile hekiminden aldıkları hastalık raporunun hastalık iznine çevrilmesinin gerektiği değerlendirilmektedir.

Bununla birlikte, Söz konusu durum büyükşehirlerde oturup yakın şehir ve 6245 sayılı Kanunun memuriyet mahalli saymadığı yerlerde çalışanlar, büyük şehirlere yakın şehir ve ilçelerde oturup büyük şehirlerde çalışan devlet memurları için sıkıntı yaratmaktadır. Kişiler isteyince değiştirebilmekle beraber Aile Hekimliği müessesesi ikamet adresine dayalı olarak çalışmakta ve en yakın aile hekimi ile bağ kurulmaktadır. Devlet memuru hastalanıp işe gidemeyecek durumda iken memuriyet mahalline gitmeye ve oradaki sağlık sunucularına muayene ve tedaviye zorlanması doğru değildir.

Yönetmeliğin “Hastalık izni verilmesi” başlıklı 7 maddesinin (6) ncı fıkrasında “Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, ikamet mahallindeki ve memuriyet mahallindeki veya hastanın şevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur.” yönünde bir değişiklik yapılmak suretiyle ikamet mahallinde yer alan aile hekimi ve sağlık sunucularından alınan sağlık raporları hastalık iznine çevrilebilir hale getirilmesinin doğru olacağını düşünmekteyiz. Yapılacak düzenleme ile doğacak ihtilafların önüne de geçilecektir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam