Doğum izni sonrası aylıksız izin ve yıllık izin problemi

03/10/2003 00:00:00
Yazdır

Soru

13 yıllık devlet memuruyum, 5 Ocak 2002 tarihinde sezaryan ile doğum yaptım, bu tarihten itibaren 3 ay resmi heyet raporluydum. Raporun bitiminde yani 5 Mart 2002'de bir yıllık ücretsiz izne ayrıldım ve Şubat 2003'te tekrar işe döndüm Ben, ilk 3 ayı heyet raporu, devamı ücretsiz izin ile geçen 2002 yılına ait "yıllık izin hakkım" olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Yıllık İzin haklarını düzenleyen 102'nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü, Yıllık İzinlerin Kullanılışını düzenleyen 103'üncü maddesinde ise; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu çerçevede, yıl içinde doğum yaptıktan sonra ücretsiz izne ayrılan kadın memurların, ücretsiz iznin bitiminde, izne ayrıldığı yıl ile içinde bulunduğu yıla ait izinlerini kullanması da mümkün bulunmaktadır. Bir takvim yılını aylıksız izinde geçirdikten sonra göreve başlayan memurlar ise, aylıksız izinli oldukları takvim yılına ait yıllık izinleri bulunmamaktadır. Örnek vermek gerekirse; 12.05.2002 yılında 12 ay doğum iznine ayrılan bir memurun 12.05.2003 yılında aylıksız izni bitecektir. Bu memur 2003 yılında, 2002 ve 2003 yılının iznini birarada kullanabilecektir. Sonuç olarak sizin 2002 yılından 30 gün, 2003 yılından da 30 gün olmak üzere izin kullanma hakkınız bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam