Bir taşeron firmada geçen süreler, memurun yıllık izninin belirlenmesine esas hizmet süresinde dikkate alınır mı?

17/04/2012 16:53:00
Yazdır

Soru

Ben Mart 2009 ile Haziran 2011 tarihleri arasında PTT'ye bağlı bir taşeron firmada 2 yıl 3 ay, PTT'nin Avrupa Kargo işleme merkez müdürlüğünde çalıştım. Sonra KPSS 2010 puanımla, Adalet bakanlığında sözleşmeli mübaşir olarak 3 ay çalıştım. Şu anda KPSS 2011/1 atamasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığına Kadrolu teknisyen olarak atandım Ekim 2011'de iş başı yaptım. Ve şu anda 6 aylık 12/2 aday memurum. Ben sorum şu: Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu"nun 9.11.2001 tarihli ve Esas no: 1999/938, Karar no: 2001/767 sayılı kararıyla "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması" diye bir kararı var.

Ben bu karara dayanarak; yıllık izin hesaplamalarım, maaş hesaplamalarım ve asaletimin onaylanmasını isteyebilir miyim?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun devlet memurluğuna alınma başlıklı III üncü kısmının adaylık başlıklı 3 üncü bölümünde 54 -56 ncı maddelerde adaylığa ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Mezkur Kanunun "Adaylığa Kabul Edilme" başlıklı 54 üncü maddesinde "Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.

Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." ve "Adayların yetiştirilmesi" başlıklı 55 inci maddesinde "Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.

Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır.

Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."hükümleri bulunmaktadır.

21/2/1983 tarih ve 83/6061 Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen "Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik" 27/06/1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun “Asli memurluğa atanma”başlıklı 58 inci maddesinde “Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar.

Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez.”ifadesi yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun “Adayların aylıkları” başlıklı 158 inci maddesinde “Herhangi bir sınıfta aday olarak göreve başlayanlar bu Kanunun 54 üncü maddesindeki esaslara göre, girecekleri derecenin hak edecekleri kademe aylığını alırlar.

Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz.” İle “Asaleti onaylanan memurların kademe ilerlemeleri” başlıklı 159 uncu maddesinde “Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir.”hükümleri bulunmaktadır.

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır.

Örneğin: teknik, sağlık, avukatlık vb. hizmetler kazanılmış hak aylık derece ve kademede (memuriyette) değerlendirilmektedir.

657 sayılı Kanunda yer alan hükümlere uygun ve ya diğer kanun hükümleri uyarınca kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilmesine ilişkin hüküm bulunan hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece kademede değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün (C) bendinin 1 inci fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu Kanun ve bu Kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hükmü yer almaktadır. Anılan hüküm gereğince memuriyete girmeden önce özel sektörde geçen hizmet süresinin sosyal güvenlik primi ödenmesi ve (çalıştığı firmadan alınacak bir belge, Bonservis olabilir) mesleğini icra ettiğini belgelendirmek suretiyle değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 102 ve 103 üncü maddelerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 23 nci maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."denilmekte olup, 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve 103 üncü maddesinde de "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükümleri yer almaktadır.

Devlet Memurları Kanunun uygulamada birliğin sağlanması maksadı ile yayımlanan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde hizmet değiminden "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," gerektiği belirtilmiştir.

Yıllık hizmet süresinin hesabına özel sektördeki süreler katılabilir mi?

TSK'da sivil memurum. Özel sektördeki sürelerim, yıllık iznin hesabında değerlendirmeye alınır mı?

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar uyarınca;

1-Taşeron firmada yapılan çalışmalar özel sektörde yapılan hizmet olarak değerlendirilmektedir.

2-THS teknisyen kadrosuna atanan devlet memurlarının memur olmadan önce özel sektörde geçen hizmetleri DMK hükümleri çerçevesinde mesleğinizi icra ettiğinizi belgelendirmeniz ve SGK pimleri ödenmek halinde ¾ değerlendirilmektedir.

3-Özel sektörde geçen hizmet süreleri esas alınmak suretiyle adaylık süresinin kaldırılması talep edilemez.

4-Adaylık süresi 1 yıldan az 2 yıldan fazla olamamaktadır. Farklı kurumlarda geçen adaylık süresi adaylığın kaldırılmasını müteakip 657 sayılı Kanunun 159 uncu maddesi uyarınca kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

5- Yıllık izin bakımından kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen süreler ile hangi statüde olursa olsun (Kamuda memur, işçi, sözleşmeli ve geçici personel gibi) kamuda geçen süreler yıllık izin hesabında değerlendirilir. Taşeron firma hizmetleri özel sektör hizmetidir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam