4,5 yıl hizmeti olan memur, Bakanlık il müdürü veya bakanlık müşaviri olabilir mi?

29/05/2012 13:26:00
Yazdır

Soru

Öncelikle başarılarınızın devamı dillerim.

Ben askerlik süresi dahil 4.5 yıl (bunun 18 ayı askerlik) vakıflar genel müdürlüğünde hizmetim var. Ayrıca üniversite mezunuyum. Misal aile bakanlığında il müdürü veya bakanlık müşaviri olabilir miyim? Yine aynı şekilde belediyelerde herhangi bir amirlik kadrosuna geçebilir miyim?

Saygılarımla

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinde hizmet sınıfları ve memurların memuriyete giriş ve yükselebilecekleri derece ve kademeler belirlenmiş bulunmaktadır. Memurların, şartları taşımaları halinde her yılı bir kademe ilerlemesi verilmek suretiyle ve şartları taşımaları halinde her 3 yılı içinde bir derece verilerek kazanılmış hak aylık derece ve kademesi belirlenmektedir.

Devlet memurları, 657 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi ve 190 sayılı genel kadro ve usulü hakkında kanun hükmünde kararname hükümleri uyarınca ihdas edilmiş olan kadrolarda istihdam edilmektedirler. Devlet memurunun asıl olan mükteseben (kazanılmış hak aylık derecesi esas alınarak) derece yükselmesi yapmasıdır. Mükteseplerine uygun dereceli kadrolarda istihdam edilmeleri esastır.

Derece yükselmesinin şartları 657 sayılı Kanunun 68 inci maddenin (A) bendinde düzenlenmiş bulunmaktadır. Anılan Maddenin (B) bendinde ise genel düzenlemenin mükteseben yükselmenin istisnası sayılmıştır.

Memurlar arasında torba kadroya atanma olarak da adlandırılan bu istisna memurların belirli şartlar ile kazanılmış olarak hak etmedikleri 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolara atanmayı düzenlemektir.

657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin değişik (B) bendinde “Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.”hükmü yer almaktadır.

Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda 59 uncu madde düzenlenen istisnai memurluklar da mükteseben atanmanın istisnasını teşkil etmektedir. Bakanlık müşavirliği kadrosu istisnai kadrolar içinde sayılmış bulunmaktadır. 657 sayılı Kanunun “İstisnai memurluklara atananlara bu Kanunun uygulanacak hükümleri” başlıklı 61 inci maddesinin 1 inci fıkrasında “60 ıncı madde gereğince istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır.”denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1- İstisnai memur kadrolarına atanmak için belirli bir süre memur olma şartı bulunmamaktadır.

2- Bakanlık müşavirliği kadrosu istisnai kadrolar içinde sayılmıştır.

3- Bakanlık il müdürü kadroları 1 inci derece olup ek göstergeleri 3000 dür. Tıklayınız. Birinci dereceli ve 3000 ek göstergeli Bakanlık il müdürü kadrosuna atanabilmek için 10 yıl hizmet gerekmektedir.

5- Vakıflar genel müdürlüğünde askerlik süresi dahil 4.5 yıl hizmetiniz olması sebebiyle birinci derece Bakanlık il müdür kadrosuna atanamazsınız ancak istisnai memur kadrosu olan Bakanlık müşavirliği kadrosuna atanmanız mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam