Sözleşmeli personel, doğum sebebiyle kullandığı ücretli izin için geçici iş görmezlik parası da alabilir mi?

20/10/2012 14:35:00
Yazdır

Soru

Üniversitede 4/b li olarak görev yapmaktayım. doğum izni ile ilgili bir sorum olacak, bilgilerim aşağıdadır....

bütçe:merkezi

İşe başlama tarihi:28.05.2012

doğum öncesi izin tarihi:29.05.2012

Doğum tarihi:06.07.2012

doğum sonrası işe başlama:18.09.2012

1-bu hesaplama doğru mu?

2-işe başladığım ilk bir ay için (31 gün) prim yatırıldı maaş ödendi.ancak bu dönem içerisinde zaten doğum iznindeydim. Sözleşmede yer alan "30 gün ücretli rapor verilebilir" hükmü, doğum için uygulanabilir mi?

3-Bu verilere göre doğum rapor süresi ne kadardır? (rapor parası olarak alacağım gün sayısı)

4-doğum parası alabilmem için prim yatırılan günlerin iptali gerekir mi?

yoksa diğer günler için mi para alırım?

Cevap

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Esasların izinlere ilişkin hükümlerin yer aldığı 9 uncu maddesinde "217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir

Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşme ile çalıştırılacak öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir. Doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ilgilinin ücretinden düşülür.

Sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır. Sözleşmeli Personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan ve doğrudan radyasyona maruz kalan sözleşmeli personele ilgili mevzuatı uyarınca ücretli sağlık izni verilir."bulunmaktadır.

Anılan Esasların 10 uncu maddesinde ?Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür.?hükmü yer almaktadır.

4/B'li personel, torba yasa ile getirilen doğum izinlerinden faydalanabilecek mi?

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde;

1-4/B sözleşmeli personele doğum sebebiyle verilecek ücretli izin doğum öncesinde 8 ve doğum sonrasında da 8 haftadır.

2-06.07.2012 tarihinde doğum yapan sözleşmeli personel doğum öncesi 8 haftası 12/05/2012 tarihinde başlamaktadır. Bu tarihte görevde olmadığı için görev başladığı tarihi takip eden gün itibariyle ücretli izin verilmiş ve ücreti ödenmiştir.

3-06.07.2012 tarihinde doğum yapan sözleşmeli personel doğum sonrası 8 haftası 31/08/2012 tarihinde sona ermektedir.

4-Sözleşmeli personele verilen doğum öncesi ve doğum sonrası ücretli izin ücreti ve prim yatırılmaktadır. Doğum öncesi ve sonrası için geçici iş görmezlik parası alınamaz.

5-Esasların 10 uncu maddesi uyarınca hastalık sebebiyle verilecek rapora dayalı hastalık izinlerinde 30 günlük süre için ücret ödenir. Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür. Çalışmadığı günlerin primleri yatırılmamaktadır.

Bu soru 22,863 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam