Vekil Öğretmenler Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Alabilir mi?

24/10/2003 00:00:00
Yazdır

Soru

Vekil Öğretmenler Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Alabilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86'ncı maddesinde boş memur kadrolarından hangilerine açıktan vekil memur atanacağı düzenlenmiş olup, bu çerçevede boş öğretmen kadrolarına da açıktan vekil atabilmektedir. Boş kadrolara açıktan vekil olarak atananlara ödenecek ücretlerle ilgili olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 175'inci maddesinde; atanan kadro derecesinin birinci kademesinin üçte ikisinin verileceği belirtilmiştir. Ayrıca, madde de "Açıktan vekil olarak atananlar bu Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan da yararlanırlar ve bunlara ödenecek vekalet aylığının hesabına memuriyet taban aylığı da dahil edilir." hükmüne yer verilmiştir. Diğer yandan, 657 sayılı Kanunun Ek 32'nci maddesinde;"Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim müfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir." hükmüne yer verilmiştir. Yine 16.09.2003 tarihli ve 25231 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2003/6120 sayılı BKK'da da asil ve vekil ayrımına gidilmemiş ve "Öğretmenlere her öğretim yılı başında..." hükmüne yer verilmiştir. Bu konuyla ilgili olarak Sayıştay 5.Dairesinin 10.05.2000 tarihli ve 9812 nolu kararında özet olarak; Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden, ilk ataması yapılarak 2.10.1998 tarihinde göreve başlayan öğretmene söz konusu ödeneğin verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığına karar vermiştir. Her ne kadar Sayıştay 5.Dairesinin bu kararı konumuzla bire bir örtüşmese de önemli benzerlikler içermektedir. Yapılan bu açıklamalar çerçevesinde,

  1. 657 sayılı Kanunun Ek 32'incimaddesinde her hangi bir ayrıma gidilmemiştir. Yani söz konusu madde de bu ödenek sadece asil öğretmenlere ödenir hükmü yer almamaktadır. Keza vekil öğretmenler öğretmen unvanlı kadrolara vekaleten atanmaktadırlar.
  2. Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden ve memurlara tanınan sosyal haklar arasında yer aldığından açıktan boş kadrolara vekil olarak atanan öğretmenlere de ödenmesi gerekmektedir.
  3. Açıklamış olduğumuz bu gerekçelerden dolayı, vekil öğretmen adaylarının bu ödeneği alabilmeleri için idarelerini bilgilendirmeleri ve yukarıda yer verilen gerekçeleri belirten bir dilekçe ile idarelerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuruya olumsuz yanıt verilmesi veya 60 gün içinde yanıt verilmemesi tarihinden başlamak üzere vekil öğretmenlerin idare mahkemelerinde dava açarak haklarını aramaları gerekmektedir.
ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam