Hizmet birleştirmesi ve doğum borçlanması

31/01/2013 06:09:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. 1970 doğumlu bayanım. 1989 yılı SSK girişi ve 917 gün SSK prim gün ödemem mecut. 24.10.2000 yılında Memur olarak göreve başladım ve halen devam etmekteyim. Son günlerde hizmet birleştirmesi işleminin yapılması ile ilgili üst makamdan yazılar gelmektedir. Ben hizmet birleştirmesi işlemini emeklilik tarihine yakın bir zamanda yapmak istiyorum. Ayrıca memur olmadan önce 1991 ve 1996 yıllarında iki doğum yaptım. bu süreleri borçlandıktan sonra hizmet birleştirmeyi yapmayı düşünüyordum.

Doğum borçlanması yapmadan önce hizmet birleştirmesi yaparsam, doğum borçlanma hakkımı kaybeder miyim? Hizmet borçlanması yapmaz emekliliğe yakın bir tarihte yaparsam bir problem olur mu? Hizmet birleştirmesi yaptığımda Emekli Sandığı bana geriye yönelik (işe başlama tarihinden önce) doğum borçlanması hakkını kullandırır mı?

Cevap

DEĞERLENDİRMEMİZ;

Hizmetlerin Birleştirilmesi ve Doğum Borçlanması konularının birbirinden ayrıştırılması gerekmektedir.

Hizmetlerin Birleştirilmesinin yapılması gerektiği konusunu http://sorucevap.memurlar.net/soru/1889/ adresimizde açıklamış bulunmaktayız.

Emeklilik tarihine yakın bir zamanda yaptırmanın sizin aleyhinize olacağını, söyleyebiliriz. SSK.lı hizmetler ile birlikte intibak yapılması ve kesenek ve karşılık tutarlarınızın da buna göre değişeceğinden, şimdiden hizmet birleştirmesini yaptırmanızın yararlı olacağını söyleyebiliriz.

Doğum borçlanmanızı da ayrıca yaptırırsanız, hizmet açısından lehinize bir durum olacaktır.

Doğum borçlanması yapmadan Hizmet birleştirmesi yapmanızın bir sakıncası olmayacağını değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam