Görevlendirilen yöneticilere ek ders ücretleri 2 saat artırımlı ödenir mi?

07/02/2013 08:58:00
Yazdır

Soru

İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarında görevlendirilen yöneticilere ek ders ücretleri 2 saat artırımlı ödenir mi?

Cevap

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 29.05.2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kararının ?İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumları yöneticilerinin ilave ek ders ücreti? başlıklı 29. maddesindeki; ? 01.09.2012 tarihinden geçerli olmak üzere, 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki yöneticilere ödenmekte olan ek ders ücreti, ikili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarındaki yöneticilere ders yılı süresince haftada 2 saat artırımlı ödenir.? hükümlerine göre İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarında görevlendirilen yöneticilere ek ders ücretleri 2 saat artırımlı ödenir mi?

Sorumuza cevap bulmak için bu eğitim kurumlarında yöneticilerin nasıl görevlendirildiklerine dair hükümlere bakmamız gerekmektedir.

Eğitim kurumlarında yöneticiler iki şekilde görevlendirilmektedirler.

1- Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Vekâlet görevi" başlıklı 22. maddesi 2. fıkrasındaki; ?Boş bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumu yöneticiliklerine (okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı), sınav şartı öngörülenler için (bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dâhil) asaleten atanmada aranan tüm şartları bir arada taşıyanlardan asılı atamaya yetkili amir tarafından vekâleten atananlara, vekâletleri süresince yalnızca vekâlet edilen göreve ilişkin ek ders ücreti, vekâlet görevinde bulunulan örgün ve yaygın eğitim kurumunca ödenir." hükümlerine göre eğitim kurumlarındaki boş kadrolara gerekli şartları taşıyan yöneticiler vekâleten görevlendirilmektedir.

2- Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller ? başlıklı 16. maddesi 2. fıkrasındaki; ? Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dâhil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu fıkra kapsamında değerlendirilmez.? hükümlerine göre eğitim kurumlarındaki boş kadrolara yöneticiler görevlendirilmektedir.

Bu görevlendirmeleri incelediğimizde;

İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarında görevlendirilen yöneticilere ek ders ücretleri 2 saat artırımlı ödenir mi?

1-Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Vekâlet görevi" başlıklı 22. maddesi 2. fıkrasına göre vekaleten görevlendirilenler vekâlet edilen göreve ilişkin ek ders ücretinin tamamını alabildiklerinden İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarında vekaleten görevlendirilen yöneticilere ek ders ücretleri 2 saat artırımlı ödenecektir.

2-Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller ? başlıklı 16. maddesi 2. fıkrasına göre görevlendirilenler sadece haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayıldıklarından İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarında görevlendirilen yöneticilere ek ders ücretleri 2 saat artırımlı ödenemeyecektir.

İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarında kadrolu yöneticilere ise yarıyıl ve yaz tatilinde ek ders ücretleri 2 saat artırımlı ödenir mi?

Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarının bir kısmında ?ders yılı? veya ?öğretim yılı? kavramlarından bağımsız olarak eğitim faaliyeti yürütülmektedir. Bir başka ifadeyle, bazı eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatili uygulaması bulunmamakta, bu eğitim kurumları bütün bir yıl boyunca aynı eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Buralarda görev yapmakta olan yöneticiler de yarıyıl ve yaz tatili kullanmayıp yıllık izinlerini genel idare hizmetleri sınıfı personelinde olduğu gibi yıl içinde uygun dönemlerde kullanmaktadırlar.

Bu durumdaki eğitim kurumlarında görev yapmakta olan yöneticiler, izinli ve raporlu oldukları süreler hariç olmak üzere, fiilen görev yaptıkları sürece kendileri için öngörülen ek ders ücretinden ?ders yılı? ve ?öğretim yılı? kavramlarından bağımsız olarak yararlandırılacaklarından İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarında kadrolu yöneticilere ise yarıyıl ve yaz tatilinde ek ders ücretleri 2 saat artırımlı ödenecektir.

Bu soru 27,584 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam