Memur olmadan önce KPDS sınavına giren memura, dil tazminatı ödenir mi?

18/02/2013 12:03:00
Yazdır

Soru

15.12. 2012 tarihinde memur olarak 657'ye tabi Keçiborlu Belediyesinde Ambar memuru olarak çalışmaya başladım. 20 Mayıs 2012 tarihinde yapılan 2012-KPDS ilkbahar dönemi sınavında almış olduğum B seviyesinde İngilizce derecesi temel alınarak, Yabancı Dil Tazminatından yararlanmak istiyorum.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 inci maddesinde, yabancı dil tazminatından yararlanabilecek personelin kapsamı çizilmiştir. Buna göre, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personele, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil) yabancı dil tazminatı ödenebilir, hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda yer aldığımdan ve KPDS belgesinin 5 yıl süreyle geçerli olmasından dolayı, kurumca işe başladığım tarihten itibaren yabancı dil tazminatından yararlanıp yararlanamayacağım hususunda szlerden bilgi talebinde bulunuyorum.

Kurumdan bana yapılan açıklamaya göre, KPDS sınavına memur olduktan sonra girmem gerekiyormuş, Yeni atanan aday bir memur, memuriyet öncesi aldığı KPDS puanıyla Dil tazminatından yararlanabilir mi?

Cevap

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 570 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 15 inci maddesi ile değişik 2 inci maddesinde ?Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir.

Ödenecek yabancı dil tazminatı farklı diller için farklı miktarlarda belirlenebileceği gibi, personelin görev yeri, kadro unvanı ve sorumluluğuna, bildiği yabancı dil sayısına ve düzeyine göre de farklı miktarlarda belirlenebilir.

Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçerlidir.

Yabancı dil tazminatına hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.?

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin anılan hükmü uyarınca ilgili kurumlarca hazırlanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Sınavına Dair Yönetmelik 04/01/2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Diğer taraftan, ?Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar? ise 11.04.1997 tarihli Başbakanlık oluru ile 15.4.1997 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur.

?Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esasları?n 3 üncü maddesinin 2 inci fıkrasında "Personelin yabancı dil bilgisinden görevinde yararlanıp yararlanmadığı ita amirlerinden alınacak bir onayla belirtilir. Bu onaylar ita amirlerince her zaman değiştirilebilir, ancak yenisi alınıncaya kadar eski onaylar geçerlidir." hükmü yer almaktadır.

Ücret belirlemesinde dil bilgisinden faydalanılanlara ve faydalanılmayanlara ayrı ayrı ücret belirtilmiştir.

KPDS soruları kategorisi

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; İlgili kurumlarca belirlenen yönetmelik hükmü uyarınca yapılmakta olan 2012-KPDS sınavına girdikten sonra 15.12. 2012 tarihinde memur olmanız sebebiyle size KPDS sınav sonuç belgesini idareye teslim ettiğiniz tarihi takip eden aybaşından itibaren dil tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

İdarenin dil bilginizden faydalanıyor olması halinde faydalanmaya ilişkin olarak onay alması gereklidir. Onay alınması halinde ?Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar? 1 inci sırasına göre dil tazminatı ödenmesi gerekir.

Onay almaz ise ?Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar? 2 sırasına göre dil tazminatı ödemesi gerekir.

Ancak idare KPDS sonuç belgesine ilişkin olarak ÖSYM inden yazı ile doğruluğunu onaylatabilir.

Bu soru 15,977 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam