Mevzuat uyarınca verilen dereceler hizmet süresinden sayılır mı?

26/02/2013 21:55:00
Yazdır

Soru

Gümrük ve Ticaret Bakanlığında çalışıyorum. 06.04.2013 tarihinde yapılacak olan görevde yükselme sınavına başvuru yaptım. Görev sürem askerlik hizmetim ve özel sektörde çalışma süremin 2/3'ünün toplamı 7 yıl 1 ay yapıyor. Başvurum ise DMK 68/B maddesi gereği 8 yıllık hizmet süresini taşımadığından reddedilmiştir. Ancak Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olduğum için 9. derecenin 1. kademesi yerine 8. derecenin 1. kademesinden göreve başladım. Şu an da ise 6. derecenin 2. kademesinde bulunuyorum. DMK Madde 74?de ?Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.? denilmekle;

DMK 36. Maddenin E bendinde ise ? sınıfların giriş derecelerinin ileri kademelerinden işe başlayanlarla yukarıdaki fıkralar uyarınca kendilerine kademe ilerlemesi uygulananların, kademe ilerlemesine tekabül eden süreleri 68?inci maddede derece yükselmesi için gerekli olduğu öngörülen sürelerin hesabında ayrıca değerlendirilir. Artan süreler üst derece ve kademedeki kanuni bekleme süresinde geçmiş sayılır.? hükmü yer almaktadır.

Bu vesileyle memuriyete girişte 9. Derecenin 1. Kademesinden göreve başlamak yerine Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olmamdan sebep 8. Derecenin 1. Kademesinden göreve başlayıp, şu anda 6. Derecenin 2. Kademesinde bulunmamdan yani derece yükselmesi suretiyle atanılacak kadro ile kazanılmış hak derecem arasında en çok 3 derece farkın olması koşulunu taşımamdan dolayı ve 36. Maddenin E bendinde yer alan giriş derecesinin ileri kademesinden işe başlamamdan ve bu durumunda 68. Maddede derece yükselmesi için gerekli olduğu öngörülen sürelerin hesabında dikkate alınması gerektiğinden görevde yükselme için yaptığım başvurunun reddedilmesi doğru mudur?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ?Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılmıyacağı? başlıklı 45 inci maddesinin 2 inci ve 3 üncü fıkrasında ?5 inci ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara, derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde, 36 ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür.

Bu gibiler, işgal ettikleri kadroda kazanılmış derece ve kademelerinin aylığını almaya devam ederler ve kazanılmış aylıklarındaki kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi genel esaslara göre yapılır. Karşılık gösterilen kadrolar, ilgililer için kazanılmış hak teşkil etmez.?ifadesi yer almaktadır.

Mezkur hükümde 5-15 dereceli kadrolara memurun kazanılmış hak aylık derece ve kademesinden 3 üst dereceye atanmayı düzenlemektedir.

1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolara, üç üst dereceli kadroya atanma maddesi olan 45 inci madde hükmü uyarınca atama yapılamaz.

657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde ?Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300?den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.?hükmü bulunmaktadır.

Devlet Memurları Kanunu uyarınca asıl olan devlet memurlarının kazanılmış hak aylık derecelerindeki kadrolara atanmaları esastır.

Söz konusu 68 inci maddenin (B) bendinde kazanılış hak aylık derecesi ile atanmayacağı 1-4 üncü dereceli kadrolara atanmak için aranılan hizmet süreleri belirtilmiştir.

Yukarda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Görevde yükselmeye tabi 1-4 üncü dereceli kadrolara müracaat edebilmek için ya bu dereceli kadrolara mükteseben atanmayı hak etmek veya 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca atanabilmesi gerekmektedir.

2-68 inci madde uyarınca 3-4 dereceli kadrolara atanabilmek için 8 yıl hizmete ihtiyaç bulunmaktadır. 1-2 dereceli kadrolara ek göstergesi (5300) düşükler için 10 yıl diğerleri için 12 yıl hizmet aranmaktadır.

3- Mevzuat uyarınca verilen dereceler hizmet süresinden sayılmaz.

4- Görevde yükselme sınavında ilan edilen kadrolar için aranılan hizmet süresine sahip olmayanların müracaatının kabul edilmemesi mevzuata uygun olduğu değerlendirlmektedir.

Bu soru 11,290 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam