Hastalık izni kullanırke​n yeniden doktor veya sağlık kurumuna gidilebili​r mi?

03/03/2013 23:31:00
Yazdır

Soru

Ben bir kamu kurumunda çalışıyorum. Hafta sonu memuriyet mahalli dışında, sağlık sunucularından acil servisi biriminden tarafıma bir hafta istirahat verildi. İstirehatimin 4.gününde farklı bir rahatsızlığım dolayısıyla poliklinik servisine muayeneye gittim ve 10 günlük istirahat daha verildi.

Acil servisinden alınan istirahate müteakip istirahatli olduğum sürede polikliniğe gidip istirahat alma durumunda, bu rapor usule uygun mudur? Bu konuda tam anlamıyla bilgilendirirseniz çok sevinirim. Zira kurumum açığı arıyor ve benimle uğraşıyor.

Hoşça kalın...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Hastalık ve refakat izni” başlıklı105 inci maddesinde “Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.

Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.

Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.

Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.”denilmektedir

657 sayılı Devlet memurları Kanunun 105 inci maddesine dayanılarak 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 29 Ekim 2011 ve sayılı 280 99 sayılı resmi Gazetede yürürlüğe girmiştir.

Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Anılan Yönetmeliğin “Hastalık izni verilmesi” başlıklı 7 inci maddesinde “(1)Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni verilir.

(2) Hastalık izni, memurun görev yaptığı kurum veya kuruluşun izin vermeye yetkili kıldığı birim amirlerince verilir. Yurt dışında verilecek hastalık izinlerinde misyon şefinin onayı zorunludur.

(3) Kamu hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması ve bu Yönetmelik ile belirlenen usûl ve esaslara uygunluğunun tespit edilebilmesi için, hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini yurtdışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirilir.

(4) Geçici görev veya vekâlet sebebiyle diğer kurumlarda görevli memurlara görev yaptıkları kurumların izin vermeye yetkili amirlerince, yurtdışında geçici görevli memurlara ise misyon şeflerince hastalık izni verilir.

(5) Bu Yönetmelik ile tespit edilen usûl ve esaslara uyulmaksızın alman hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Hastalık raporlarının bu Yönetmelik ile tespit edilen usûl ve esaslara uygun olmaması hâlinde bu durum memura yazılı olarak bildirilir. Bu bildirim üzerine memur, bildirimin yapıldığı günü takip eden gün göreve gelmekle yükümlüdür. Bildirim yapıldığı hâlde görevlerine başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümleri uyarınca işlem yapılır.

(6) Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın şevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur.

(7) Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması hâlinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır. Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırır.”hükmü yer almaktadır.

Anılan Yönetmelikte Devlet memurunun doktor raporu ile hastalık izni kullanmakta iken farklı bir hastalık sebebiyle yeniden doktora ve sağlık kurumlarına gitmelerini engelleyici bir düzenleme yer almamaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca idare memurun aldığı raporun fenne aykırı olduğunda tereddüde düşmesi halinde, memur izinli kalmakla beraber sağlık bakanlığınca belirlenen memurun bulunduğu yere en yakın hakem hastaneye sevk edilerek hakem hastanenin vereceği karar üzerine işlem tesis edilir. Hakem hastanenin bu tür başvuruları öncelikle sonuçlandırması gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1- Mezkur yönetmelikte doktor raporu ile hastalık izni kullanmakta olan memurların farklı bir hastalık sebebiyle yeniden doktora ve sağlık kurumlarına gitmelerini engelleyici bir düzenleme yer almamaktadır.

2-Memura verilen hastalık raporunun fenne aykırı olması hususunda tereddüd hasıl olması halinde memur izinli sayılacak, memura en yakın hakem hastaneye gönderilecek ve hakem hastanenin vereceği karar üzerine işlem tesis edilecektir.

3-Memurların rahatsızlanması sebebiyle doktora ve sağlık kurumlarına gitmesi sebebiyle haklarında soruşturma yapılamaz.

4-Fenne aykırı rapor verilmesi sebebiyle soruşturma açılması ise ancak raporların fenne aykırım olduğunun Yönetmelikte belirlenen usule göre tespit edilmesi halinde mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

Memur iyileştikten sonra hakem hastaneye sevk edilebilir mi?

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam