Zorunlu hizmete tabi öğretmenin görev yerinin, isteği dışında zorunlu hizmet öngörülen bir yere değiştirilmesi durumu

01/04/2013 23:50:00
Yazdır

Soru

Zorunlu hizmet kapsamında iken isteğe bağlı veya resen zorunlu hizmet öngörülen okula atanan öğretmenin zorunlu hizmeti ne olacaktır?

Cevap

06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 28. maddesi 3. fıkrasında; “(3) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, bulundukları eğitim kurumunda ya da ildeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarında toplam 3 yıl süreyle görev yapmaları kaydıyla il içindeki ya da diğer illerdeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bunlardan görevli oldukları eğitim kurumunun kapanması veya norm kadro uygulaması nedeniyle görev yerleri istekleri dışında idari tasarrufla değiştirilen öğretmenlerin, bulundukları hizmet alanında çalışılması gereken sürenin hesabında daha önceki eğitim kurumlarında geçen süreleri birlikte değerlendirilir. Bu şekilde atanan öğretmenler, atandıkları yer için öngörülen zorunlu çalışma süresine tabi tutulurlar. Bunların zorunlu çalışma yükümlülüğünün hesabında daha önce görev yaptıkları zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumunda geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir. Ancak, zorunlu çalışma süresi yönünden daha önce görev yaptığı hizmet alanından daha az süre öngörülen hizmet alanlarına atananlar, atandıkları tarihten itibaren en az bir yıl geçmeden herhangi bir nedenle yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.” hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre; Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarında görev yapıyor iken bunlardan görevli oldukları eğitim kurumunun kapanması veya norm kadro uygulaması nedeniyle görev yerleri istekleri dışında idari tasarrufla veya isteğe bağlı zorunlu hizmet öngörülmeyen bir okula değiştirilen öğretmenlerin zorunlu hizmetleri ne olacaktır? Sorusuna yukarıdaki yönetmeliğin ilgili maddesi cevap vermektedir.

Yönetmeliğin yukarıda yer verilen fıkrasında öğretmenlerin yer değiştirmelerini (resen veya isteğe bağlı) ne olursa olsun zorunlu hizmet öngörülen bir okuldan zorunlu hizmet öngörülen bir okula değişmesi üzerine kurmuştur.

Burada ister isteğe bağlı olsun ister resen olsun zorunlu hizmet öngörülen bir okuldan zorunlu hizmet öngörülen bir okula yeri değiştirilen öğretmenin zorunlu hizmeti atandıkları yer için öngörülen zorunlu çalışma süresidir.

Bunların zorunlu çalışma yükümlülüğünün hesabında daha önce görev yaptıkları zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen okulda geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir.

Örneğin; Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme YönetmeliğininZorunlu çalışma yükümlülüğü süreleri” başlıklı 27. maddesi a. fıkrası; “a) Üçüncü hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl çalışmakla yükümlüdürler.” hükümlerindeki 4 üncü hizmet alanındaki bir okulda görevli öğretmen bu okulda 2 yıl çalıştıktan sonra

5 inci hizmet alanında ki bir okula atanırsa önceki okulundaki hizmet süresi 2 yıl olduğundan yeni atandığı okulun zorunlu hizmet süresi olan 4 yıldan bu 2 yıl çıkarılırsa öğretmenin zorunlu hizmetini tamamlamak için 2 yıl daha bu okulda çalışmak zorundadır.

Eğer bu öğretmen 6 ncı hizmet alanındaki bir okula atanırsa bu sefer yeni atandığı okulun zorunlu hizmet süresi olan 3 yıldan bu 2 yıl çıkarılırsa öğretmen zorunlu hizmetini tamamlamak için 1 yıl daha bu okulda çalışmak zorundadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam