4/B'li iken, 632 sayılı KHK ile kadroya geçirilenlerin, hizmet değerlendirme mağduriyeti

09/04/2013 12:39:00
Yazdır

Soru

Sayın memurlar net yetkilileri;
Ben üniversitede 4857 sayılı iş kanununa tabi 15 yıl geçici işçi statüsünde büro memuru olarak görev yaptım, 5620 sayılı kanunla 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine tabi olarak sözleşmeli büro personeli kadrosuna 15 yıllık hizmetim ile birlikte geçtim (maaş ödemelerim ve izinlerim 15 yıllık hizmet üzerinden devam etti) hak kaybım olmadı ancak 632 sayılı KHK ile kadro hakkı verilince bizde hiç tereddüt etmeden (15 yıl geçici işçilik +3,5 yıl sözleşmeli) 18,5 yıl hizmetimizle memur kadrosuna geçmeyi kabul ettik, Ancak atamamız yapılınca gördük ki bizim geçici işçilikte geçen 15 yıllık emeğimiz buhar olup gitmiştir. Yazı ile kurumumuza sorduğumuzda 657 sayılı kanunda GİH sınıfında çalışanların 4/B deki hizmetleri sayılıyor kurumda geçen sigortalı hizmetlerinin değerlendirilmesi hakkında düzenleme yok dediler.
4857 sayılı İş kanununa tabi çalışırken geçici işçilikte geçen hizmetlerimiz farklı kanun olan 657 sayılı kanunun 4/B maddesinde sayılırken bu kez kadro atamam sonrası sayılmamıştır. Konunun tarafınızdan değerlendirilerek benim durumumda olan binlerce çalışanın mağduriyetinin giderilmesi konusunda yardımcı olmanızı istiyorum teşekkürler.
Kolay gelsin.

Cevap

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır.
Örneğin: teknik, sağlık, avukatlık vb. hizmetler kazanılmış hak aylık derece ve kademede (memuriyette) değerlendirilmektedir.
Diğer taraftan, Mezkur 36 maddenin (C) bendinin 6 fıkrasında "Bu kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." ve zikredilen 237 maddenin (e) bendinde "30/09/1960 tarihli ve 91 sayılı Kanunun 17 ve 19 uncu maddeleri, 12/10/1960 tarihli ve 99 sayılı Kanunun 1 inci maddesi, 933 sayılı Kanunun 4 ve 8 inci maddeleri hükümleri saklıdır.
Hizmet sözleşmesi esasları Bakanlar Kurulu kararı ile tespit olunur." ifadesi yer almaktadır.

4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca geçici işçiler sürekli işçi veya 4/B sözleşmeli pozisyonlara geçirilmişlerdir.

Geçici işçiye kadro kanunu Resmi Gazetede yayımlandı

5620 sayılı Kanunun 2 maddesinin (10) uncu fıkrasında "Sözleşmeli personel statüsü-ne geçirilenlere iş mevzuatına göre herhangi bir tazminat ödenmez. Bu personelin önce-den kıdem tazminatı ödenmiş süreleri hariç, kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasında belirtilen iş sonu tazmina-tına hak kazanmada ve hesabında dikkate alınır."hükmü yer almaktadır. Anılan hüküm sözleşmeli personel statüsüne geçirilen geçici işçilerin kıdem tazminatı ödenmeyen hizmetleri için iş sonu tazminatı ödenmesini düzenlemektedir. Hizmetlerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesine ilişkin değildir.

632 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile sözleşmeli personel memur kadrolarına atanmıştır. Konuya ilişkin ayrıntılı haberler ilgili kategoride yer almaktadır.

Sözleşmeliye kadro

657 sayılı Kanunun 241 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 inci maddesi hükmü ile düzenlenen ve Mülga Ek Geçici 58 inci maddesindeki "Bu Kanuna tabi kurumlarda halen sürekli işçi statüsü ile çalışanlarla sözleşmeli personelden 1984 yılı sonuna kadar memurluğa geçmek için yazılı olarak başvuranlar, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydı ile, bu Kanunun ek geçici 1, 2 ve 3 üncü maddeleri hükümleri, 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kuruluşlarda 1.3.1979 tarihinde görevli olanlar için ayrıca 20.12.1979 tarih ve 2182 sayılı Kanun hükümleri de dikkate alınarak derece ve kademeleri tespit edilmek suretiyle sınav şartı aranmaksızın boş memur kadrolarına intibak ettirilebilirler.
87 nci maddede belirtilen kurumlarda işçi veya sözleşmeli olarak çalışmakta iken 1.3.1975 - 1.3.1982 tarihleri arasında memuriyete geçmiş olanların bu statülerde geçen hizmetleri ile memuriyette geçmiş olan hizmetleri kadro şartı aranmaksızın kazanılmış hak aylıklarının tespitinde birinci fıkra hükümlerine göre değerlendirilir."
hüküm ile işçilerin hizmetlerinin memuriyette değerlendirilmesi düzenlenmiştir.

Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 101)

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde;
1- işçilikte geçen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme gerekmektedir.
2- 5620 sayılı Kanun ile binlerce geçici işçi önce 4/B sözleşmeli pozisyona geçirilmiş ve bunların kıdem tazminatları iş sonu tazminatı olarak korunmuştur.
3- Sözleşmeli personelin bilahare 632 sayılı KHK ile memur kadrolarına geçirilmelerinde geçici işçi statündeki kamu kurumlarındaki hakları göz ardı edilmiş yalnız sözleşmeli statüdeki hizmetleri memuriyet kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde sayılmıştır.
Kadroya geçen sözleşmelilerin derece/kademe işlemleri

4- Mağdur 10 binler için 657 sayılı Kanunun Mülga Ek Geçici 58 inci maddesin maliyetinde bir düzenleme yapmanın vakti çoktan geçmiştir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam