Memur yükseköğrenim stajını nasıl yapar?

10/06/2013 00:27:00
Yazdır

Soru

Merhabalar ben inşaat mühendisliği okuyorum ve üniversite stajım var aynı zamanda da yeni memurum staj yapabilir miyim? Görüşlerinizi bekliyorum.

Cevap

Devlet memurlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları 23 üncü madde de belirtilmiştir. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine izin verilmesi 72 maddede, yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek izin 77 maddede, Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi 79 uncu maddede, hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan izin verilmesi 81 inci maddede, yıllık izin 102 ve 103 üncü maddelerde, mazeret izni 104 üncü maddede, hastalık izni 105 inci maddede, aylıksız izin 108 inci maddede, yaptırılan fazla çalışma dolayısı ile her sekiz saat için 1 gün olarak izin verilmesi 178 inci maddede, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Tarafından yurt dışında görevlendirmelerde verilecek aylıksız izin ek madde 36'da düzenlenmiştir.
Ayrıca, 4688 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca Kamu görevlileri sendikalarındaki görevlerinden dolayı ve 2919 sayılı Kanun uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alan ve diğer bazı kanunlardan kaynaklanan görevlendirmeler sebebiyle de devlet memurlarına izin verilebilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı" başlıklı 650 sayılı KHK ile değişik 28 inci maddesi hükümü uyarınca Devlet memurunun ticaret ve kazanç getirici faaliyetler yasaklanmış ve yapabileceği işler ve yasağın istisnaları sayılmıştır.
Yükseköğrenim gören Devlet memurlarına staj yapmalarını teminen izin vermeyi düzenleyen yasal düzenlemem bulunmamaktadır. 657 sayılı Kanun hükümleri uyarınca staj yapılmasının ticaret ve kazanç getirici faaliyet olarak değerlendirilemeyeceği, ancak 657 sayılı Kanunun yıllık izin mazeret izni müesseselerini kullanarak veya mesai saatleri dışında staj yapmasına mani bir durum bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Stajın sosyal güvenlik bakımından değerlendirmesi

Bu soru 28,653 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam