Açıktan atamalarda memuriyetteki süre öğretmenlikteki süreye eklenir mi?

23/06/2013 14:06:00
Yazdır

Soru

Soru; Merhaba,

1) Devlette üç sene öğretmen olarak çalışıp istifa ettikten ve üniversitede

üç sene araştırma görevlisi olarak çalışıp ayrıldıktan sonra; açıktan yeniden

atama için başvurulduğunda öğretmenlikte geçen süreye mi, memuriyette geçen s

üreye mi yoksa ikisinin toplamına mı bakılır?

2) İstifa ettiğiniz tarihten sonra en geç 10 yıl içinde dönmek zorunda mısınız?

Dönül(e)mezse hakkınızı yitiriyor musunuz?

Teşekkürler.

Cevap

Cevap; 06.05.2010 tarihli ve 27573 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Temel ilkeler ? başlıklı 5. maddesinde ?d) Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla öğretmenliğe atanacaklarda öğretmenlikteki hizmet süresi öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süresi esas alınır.? hükümleri bulunmaktadır.

Ayrıca yönetmeliğin ?Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama? başlıklı 14 maddesinde ?(1) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda adaylıklarının kaldırılmış olması kaydıyla;

a) Bakanlık kadrolarındaki görevlerinden ayrılanlar,

b) Hâlen kamu kurum ve kuruluşlarında öğretmen veya başka unvanda görev yapanlar

bu kapsamda başvuruda bulunabilirler.

(2) Devlet üniversitelerinde en az iki yıl süreyle öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi olarak hâlen çalışmakta olanlar ile bu unvanlarda aynı sürelerde çalışmış olup da bu görevlerinden ayrılmış olanlar, öğretmen olarak atanmak üzere bu kapsamda başvuruda bulunabilirler.

(3) Bu madde kapsamında başvuruda bulunacakların atamalarında esas alınacak hizmet sürelerinin hesabında; Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen öğretmen olarak geçirilen süreler, yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi olarak çalışılan süreler ile Devlet memuriyetinde geçirilen süreler dikkate alınır. Başvuruda bulunanların hizmet sürelerinin eşit olması durumunda öğretmenlikte önce göreve başlayana öncelik verilir.

(4) Yurt dışında geçirilen süreler ile askerlik dâhil aylıksız izinli olarak geçirilen süreler, atamaya esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınmaz. Ancak, askerliğini Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin, resmî görevle yurt dışına gönderilenlerin ve eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gösteren sendikalarda görev alanlardan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikası Kanunu kapsamında aylıksız izinli sayılanların bu süreleri atamaya esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınır.

(5) Vakıf üniversitelerinde, özel öğretim kurumlarında ve 1.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar kapsamında ek ders ücreti karşılığı görevlendirme suretiyle geçirilen süreler ile vekil öğretmenlikte, kadrosuz usta öğreticilikte ve kısmi zamanlı geçici öğreticilikte geçirilen süreler hizmet süresi hesabında dikkate alınmaz.? şeklinde açıktan ve kurumlar arası yeniden atamanın ayrıntıları açıklanmıştır.

Bu hükümlere göre;

1- Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla öğretmenliğe atanacaklarda öğretmenlikteki hizmet süresi öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süresi esas alınmaktadır. (Devlet üniversitelerinde en az iki yıl süreyle çalışma şartı bulunmaktadır. İki yıldan az süreler dikkate alınmamaktadır.) Bu durumda üniversitede 3 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştığınız süre öğretmenlikteki sürenize eklenecektir. Fakat başvuruda bulunanların hizmet sürelerinin eşit olması durumunda öğretmenlikte önce göreve başlayana öncelik verilmektedir.

2-İstifa ettiğiniz tarihten sonra başvuru için herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Şartlarınız tuttuğu takdirde istediğiniz her zaman başvuruda bulunabilirsiniz.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu soru 15,449 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam