Bakan onayı ile aylıksız izin alan bakan onayı ile göreve başlar.

24/06/2013 09:54:00
Yazdır

Soru

Bakanlıkta devlet memuru olarak çalışmaktayım. Hizmetim 5 yıldan fazla olması sebebiyle isteğimle 1 yıl süreyle aylıksız izin aldım. Ancak iznimi kesip iptal edip dönmek istiyorum. Ne yapmalıyım. Göreve başlama onayım kim tarafından alınmalı? Atamaya yetkili amir olan Bakan onayı ile ayıldım. Bakan onayı şart mı? Acil olarak yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 6111 sayılı Kanun ile değişik 108 inci maddesinin (E) bendinde "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz."hükmü yer almaktadır.
5 yıllık hizmet süresini dolduran memura verilen aylıksız izinin verilmesi memurun talebine ve idarenin takdirine bırakılmıştır. Memurun talebi son bulmuş ise idare artık şartlardan biri ortadan kalmış olması sebebiyle aylıksız izin iptal edilmeli ve görev başlatma onayı alınmalıdır.
İzinlerin kimler tarafından onaylanacağı genel olarak kurumsal mevzuatta (iç genelgeler, Yönerge) ile düzenlenmektedir. Bu düzenlemelerde yıllık izni mazeret izni aylıksız izni verecek olan makamlar belirtilmiştir.
Bu çerçevede kurumsal mevzuatta aylıksız izini vermeye yetkili makam aylıksız izni iptal etmeye de yetkilidir.
İdarenin kişinin talebi karşısında takdir yetkisinden söz edilerek izni iptal etmiyorum deme hakkının bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Yıllık izni kim imzalamalı?

Alınan aylıksız izin, yarıda kesilebilir mi?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde:
1- Aylıksız izin iptal onayının kurumsal düzenleme ile belirlenen amirin onayı ile alınması gerekmektedir.
2- Kurumsal düzenleme bulunmaması halinde ise izin onayını alan makamın usulde (idari işlemlerde) paralellik prensibi gereğince aylıksız izini onayını iptal etmesi gerekmektedir.
3- Bakan onayı ile aylıksız izin verilen memur izin verilen memurun göreve başlama onayı bakan tarafından imzalanması gerekir.

Bu soru 7,678 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam