Fiili hizmet zammı torba kadroya atanmada değerlendirilir mi?

29/08/2013 00:56:00
Yazdır

Soru

2547 sayılı kanunun 31. maddesine göre 2011 yılında öğretim görevlisi olarak ise giren birinin 8 yıl sigorta hizmeti ve 12 ay yedek subaylık hizmeti olmak üzere sigortanın 4 te 3 ü olmak üzere yedek subay ve memuriyet hizmeti ile beraber toplamda 9 yıl 9 ay hizmeti mevcuttur. Acaba yedek subay için fiili hizmet zammı da yani 3 aylık surede bu hizmete eklenir mi? Bütün bunlarla beraber 657 sayılı kanuna tabi daire başkanlığı kadrosuna atanabilir mi?

Cevap

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu "Fiilî hizmet süresi zammı" başlıklı 40 ıncı maddesinde "Aşağıda belirtilen işyerlerinde ve işlerde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak eklenir. 360 günden eksik sürelere ait fiilî hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiilî hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenir. Çalışmanın fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilebilmesi için, tablonun (13) ve (14) numaralı sıralarında belirtilen sigortalılar hariç sigortalının kapsamdaki işyerleri ile birlikte belirtilen işlerde fiilen çalışması ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalması şarttır."hükmü yer almaktadır.
Anılan hüküm ile sigortalıların çalışma sürelerine fiili hizmet zammı olarak emeklilik bakımından ilave edilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (2)
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.
"ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu hüküm ile söz konusu kadrolara atanabilmek için 8, 10 ve 12 yıl hizmet gerekmektedir. Bu hizmet çalışma süresi olup, emeklilik bakımından hizmet süresine ilave edilen fiili hizmet süresi anılan 68 inci maddenin (B) bendi uygulamasında hizmet süresi hesabında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Yukarda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 5510 sayılı Kanunun 40 maddesi hükmü uyarınca çalışma sürelerine ilave edilen Fiili hizmet zammı emeklilik için geçerli olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin B bendi hükmü uyarınca 1-4 dereceli kadrolara atanmada değerlendirilemeyeceği düşünülmektedir.

Bu soru 9,875 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam