Memura verilen raporda sorun yaşamamak için ne yapmalı?

11/09/2013 00:11:00
Yazdır

Soru

Ayşe teyze gebe olup 32. gebelik haftasından 37. gebelik haftasına kadar doğum öncesi mazeret iznini kullanmıştır. 37. gebelik haftasında doğum yapmış olup aldığı dış merkezli doğum öncesi mazeret iznini doktor sorduğu halde bilerek ve isteyerek doktoruna söylememiştir veya unutmuştur(doktor sormayı unutmuştur veya doktor hastasına sorduğunu kanıtlayamamaktadır.). Doktor, Ayşe teyzeye doğum öncesini de ekleyerek toplam 16 hafta doğum ile ilgili mazeret izni vermiştir. Bu durumunda hem doktorun hem de Ayşe teyzenin yasal sorumlulukları nelerdir? Bu tür hadiseler olmaması için ne tür önlemler gerekir?

Cevap

Rahatsızlanan memurlara verilecek hastalık izinlerine ilişkin düzenlemelere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hastalık ve refakat izni başlıklı 105 inci maddesinde yer verilmiştir. 13/02/2011 tarihli ve 6111sayılı Kanunun 107 inci maddesi ile değişik söz konusu 105 inci maddede "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.
Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.
Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.
Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.
Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır."
hükümleri yer almaktadır.
657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin 6 ncı fıkrası hükmü uyarınca, Devlet memurlarının hastalanmaları durumlarında verilecek raporların usule ve esaslarını düzenlemek üzere 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca "Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Memura verilecek hastalık raporunun ve refakat izninin detayları belli oldu

Tedavi konusunda ayrıntılı görüşler

Hastalık İzni

Kamu personelinin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasına ilişkin duyuru

Kamu personelinin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasına ilişkin duyurunun "İSTİRAHAT RAPORLARI" bölümünde "İstirahat raporlarının Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri veya Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi şarttır. Ancak kurum hekimlikleri hariç Kurumla sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi 10 günü geçmeyen raporlar, Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporlar ise Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli olur.
İstirahat raporlarında sigortalının çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesinin yapılıp yapılmayacağı hususu belirtilecektir. İstirahat raporunun bir nüshası işyerlerine ibraz edilmesi için sigortalılara verilmek, bir nüshası Kuruma gönderilmek üzere en az iki nüsha olarak düzenlenecektir.
Ayaktan tedavilerde tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir.
İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre yirmi günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca verilecektir.
Bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporları sağlık kurulunca verilecektir.
Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca yapılan muayeneleri sonucu istirahatlı bırakılmalarına gerek görülmeyen veya ayakta tetkik ve tedavileri sağlanıp da iş görebilecek duruma gelen sigortalılar için, müdavi hekimlerce SUT eki ?Çalışabilir Kâğıdı? (EK-11/A) düzenlenecektir.
Ülkemizin taraf olduğu sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri çerçevesinde akit ülke sigorta kurumu mevzuatına göre düzenlenen ve sözleşmenin uygulanmasına ilişkin formülerlerle Kuruma bildirilen istirahat raporları aynen kabul edilecektir.
Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki tedaviler sonucu verilen istirahat raporlarının ülkemiz dış temsilciliklerince onanması hâlinde Kurumca ayrıca tasdik aranmaz.
İstirahat raporlarına ilişkin bu duyuru ve SUT'ta yer verilmeyen hususlarda, 657 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde belirtilen hususlara uyulacaktır."
ifadeleri yer almaktadır.


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Kamu idareleri mevzuatın kendileri 657 sayılı Kanun ve anılan "Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde hastalık iznine çevirmeleri gerekir.
Mevzuata aykırı alınan hastalık raporları hastalık iznine çevrilememektedir.
Tek hekimlerden alına yılda toplam 40 günü geçen raporların ancak onaylatılması halinde hastalık iznine çevrilmesi mümkündür.

2- Doktorlar memurlara ilgilinin rahatsızlığını göz önüne alarak Sağlık Uygulama Tebliğleri ve sosyal güvenlik kurumunun ikincil mevzuatlarına uymak suretiyle rapor düzenlemeleri gerekmektedir.
Doktor hiçbir zaman 16 hafta rapor düzenlemesi mümkün olmadığı düşünülmektedir.
Doktorların mevzuatlar çerçevesinde kurallara uyarak hastaya bir şey sormadan hastalığından ne zaman sonra iyi olacaksa o kadar süre rapor vermelidirler.
Mevcut uygulamada tek hekimler ilk seferde 10 gün devamında ikinci bir defa daha 10 gün rapor verebilmektedirler
Doktorlar mazeret izni veremezler. Doktorlar ancak mazereti tespit eden belge verebilirler.

3-Devlet memurunun mazeret izinleri 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinde düzenlenmiş olup, mazeret durumu belgelendirilmesi halinde madde çerçevesinde mazeret izni verilmektedir.
Analık izni doğum raporuna dayalı olarak verilebilmektedir. Doğum raporunda istirahat süresi belirtilmesi gerekmez. Yani doğum sonrası 8 haftalık süre otomatik olarak ilgiliye verilir.
Doğum yapan memura bu süreden az rapor verilse dahi memura 8 haftalık analık izni verilir. Memurun sağlık durumu 8 haftadan fazla istirahati gerektirmesi halinde sağlık kurulunca gerekli olduğu kadar rapor verilir. İdare anılan 104 ve 105 inci maddesi üncü maddesi hükmü uyarınca hastalık veya mazeret izin verilir.
Hamile memur doğum öncesi 8 haftada çalışmış olması halinde idare bu durumu kanun hükmü uyarınca kendiliğinde değerlendirecektir.

4- Sorunuzda bahsedilen olayların yaşanmaması için kişilerin mer'i mevzuat hükümleri uymaları yeterli olacaktır.

Bu soru 60,296 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam