Geçici personele ödenecek aile yardımı ödeneği

06/01/2014 22:51:00
Yazdır

Soru

Merhabalar
Ben ? kaymakamlığında çalışıyorum, mutemetliğe de bakıyorum.
1- 4/C sözleşmeli personelimizin maaşını hesaplarken eş ve çocuk yardımından vergi kesilecek mi?
2- eğer vergi kesilecek ise oranı ne olacak?
3- Vergi kesilmeden tutar ne ise bordroya o mu yansıtılacak?
Yasal dayanağı ile cevap verirseniz sevinirim.
Teşekkürler iyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Aile Yardımı Ödeneğini düzenleyen 202 nci maddesinde; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.
Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.
Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir."
hükmü, aile yardımı ödeneğine hak kazanma başlıklı 204 üncü maddesinde; "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır." hükmü ile aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme 205 inci maddesinde; "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, Aile Yardımı Ödeneğinin Ödeme Usulü, anılan Kanunun 203 üncü maddesinde yer alan "Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez."
hükmü ile belirlenmiştir.

2014 yılı 4/C kararnamesi Resmi Gazete'de

Diğer taraftan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında 30/12/2013 tarihli ve 2013/5762 Bakanlar Kurulu Kararı 01/01/2014 tarihli ve 28869 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Anılan Kararnamenin 7 inci maddesinin (5) inci fıkrasın da "Geçici personele, 657 sayılı Kanunun 203 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri hariç olmak üzere aynı usul ve esaslar çerçevesinde eş için 2.533 ve her bir çocuk için 297 gösterge rakamı üzerinden aile yardımı ödeneği verilir."hükmü yer almaktadır.


657 sayılı Kanunun 203 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında "Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez." bulunmakta bu hüküm memurlara ödenen aile yardımından vergi ve kesinti yapılmayacağı ve haczedilemeyeceği düzenlenmektedir.

30/12/2013 tarihli ve 2013/5762 Bakanlar Kurulu Kararının 7 inci maddesinin 5 inci fıkrası ile geçici personele ödenecek aile yardımı ödeneğinden vergi ve kesinti bağışıklığı kaldırılmış yani vergi ve kesinti yapılabilecek ve geçici personele ödenecek aile yardımı ödeneği haczedilebilecektir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Geçici personele ödenecek aile yardımından vergi ve kesinti yapılacaktır.
2- Geçici personele ödenecek aile yardımı gelir olarak alınıp mer'i mevzuat uyarınca kesilmesi gereken (gelir, damga ve sigorta primlerinin) kesintilerin yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.
3-Gecici personelin bürüt ücretine eş ve çocuklarının durumuna göre Kararname ile belirlenen gösterge rakamları ilave edilmesi gerekmektedir.

Bu soru 15,600 defa okundu. 7 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam