Öğretmenin SYDV geçen hizmetleri değerlendirilir mi?

28/03/2014 10:05:00
Yazdır

Soru

Sayın memurlar.net yöneticileri lütfen bana yardımcı olmanızı istiyorum;
Ben şubat atamasıyla öğretmenliğe başlamış biriyim. Bundan önce Aile Sosyal Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfında, Sosyal yardım ve inceleme görevlisi olarak 1,5 yılla yakın çalıştım.
Geçmişte yaptığım bu hizmeti burada ki hem hizmet süresine hem de hizmet puanını almak için sorduğumda MEB yetkililere alamazsın dediler.
Oysaki ücretli öğretmen bile hem hizmet süresini hem hizmet puanını alırken benim alamayacağımı söylemelerine şaşırdım doğrusu.
Sebebini ise Bakanlıkta 4-a görünmemiz gösterildi. Oysaki ücretli öğretmenler bile 4-a gösteriliyor.
Ve ben bakanlığın daimi sözleşmeli kadrosunda bulunmamıza rağmen devlet çalışanı olarak sıfatlandırılmıyor. Lütfen bunu haber yapmanızı ve benim gibi SYDV den ayrılan ve MEB de öğretmenliğe başvuran arkadaşlar için bir ışık kaynağı olmanız dileğiyle;
Saygılar iyi çalışmalar..

Cevap

29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Teşvik Kanunun "Vakıflar" başlıklı 7 nci maddesinde "Bu Kanunun amacına uygun faaliyet ve çalışmalar yapmak ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdî ve aynî yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları kurulur.
Mülkî idare amirleri vakfın tabii başkanı olup, illerde belediye başkanı, defterdar, il millî eğitim müdürü, il sağlık müdürü, il tarım müdürü, il sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu müdürü ve il müftüsü; ilçelerde belediye başkanı, mal müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, Sağlık Bakanlığının ilçe üst görevlisi, varsa ilçe tarım müdürü ve ilçe müftüsü vakfın mütevelli heyetini oluşturur. Ayrıca her faaliyet dönemi için, il dahilindeki köy ve mahalle muhtarlarının valinin çağrısı üzerine yapacağı toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kendi aralarından seçecekleri birer muhtar üye ile ilde kurulan ve bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin kendi aralarından seçecekleri iki temsilci ve hayırsever vatandaşlar arasından il genel meclisinin seçeceği iki kişi; ilçe dahilindeki köy ve mahalle muhtarlarının kaymakamın çağrısı üzerine yapacağı toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile kendi aralarından seçecekleri birer üye ile ilçede kurulu ve bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin kendi aralarından seçecekleri bir temsilci ve hayırsever vatandaşlar arasından il genel meclisinin seçeceği iki kişi mütevelli heyetinde görev alırlar. İl veya ilçede bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşu olmaması halinde, hayırsever vatandaşlar arasından il genel meclisinin seçeceği üçüncü bir kişi daha mütevelli heyetinde görev yapar.
Vakıf senetleri mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından Medeni Kanundaki hükümlere göre tescil ettirilir."
hükmü bulunmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları medeni Kanun hükümlerine göre kurulmakta olup özel hukuk tüzel kişiliğidir.

Söz konusu vakıflarda 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçi statüsünde personel istihdam edilmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fon Kurulunca 16.02.2012 Tarih ve 2012/1 sayılı kararı ile yürürlüğe konulan, Vakıflarda çalışacak personelin niteliklerini belirleyen "Norm Kadro Standartları, İş Tanımları, Nitelikleri, Özlük Hakları ve Çalışma Şartlarına İlişkin Esaslar" çerçevesinde işçi statüsünde personel istihdam edilmektedir.

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest olarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (C)bendinin 5 inci fıkrasında "Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

Memuriyet Dışındaki Hizmetlerin Değerlendirilmesi

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1-Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları özel hukuk tüzel kişisidir.
2-Bu vakıflarda çalışanlar iş kanununa tabi işçi statüsünde personeldir.
3-Vakıfta öğretmen olarak çalışmış olsa idiniz hizmetleriniz 657 sayılı Kanunun belirtilen hükmü uyarınca değerlendirilmesi mümkün idi. Ancak öğretmenlik dışındaki hizmetlerinizin değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
4- idarece hakkınızda uygulanan işlemde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam