Yurtdışı geçici görevlendirmede, ara verme ve tam yevmiye sorunu

29/04/2014 12:10:00
Yazdır

Soru

ben yurtkurda koruma güvenlik memuru olarak çalışmaktayım şu anda KKTC de geçici görevle bulunmaktayım buradaki göreve 2012 ağustos ayında başladım 2013 ekim 20 de bıraktım ve Türkiye ye döndüm 2014 yılı şubat 24 te tekrar geldim buradaki arkadaşlardan benım gibi ara verip dönenlerden bazılarına tam yevmiye bazılarına 3/2 yevmiye veriliyor (bölge müdürlükleri farklı) bu meselenin resmi prosedürü nedir.

Cevap

6245 sayılı Harcırah Kanununun “Geçici görev gündeliğinin verilebileceği azami süre” başlıklı 42 nci maddesinde “ Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren bu Kanuna göre verilen gündelikler:
a. Yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için 2/3 oranında ödenir.
b. Yurtdışında ilk 180 gün tam ve müteakip günler için 2/3 oranında ödenir.

Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu müddetleri veya gündelik miktarını artırmaya neden olamaz.

…..” hükmü yer almaktadır.

            Bu hükme göre yurtdışına geçici görevli olarak gitmenizden dolayı ilk 180 gün tam, takip eden günler için 2/3 almanız gerekiyor. Bu işlem bir yıldan fazla ise yeni başlayan yıl içinde aynı uygulama geçerli olur.

Bahsetmiş olduğunuz bölge müdürlüklerine göre farklı uygulamalar olduğu hususu ise; kanun maddesinde geçen “Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu müddetleri veya gündelik miktarını artırmaya neden olamaz.” hükmünden dolayı olabilir. Kanun maddesinin uygulamasından kurumunuzda ki aynı unvanlı kişilere göre farklı uygulamanın olmaması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam