Askerlik hizmetinin emekliliğe etkisi

07/07/2014 18:58:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkili öncelikle hizmetlerinizden dolayı teşekkür ederim.Sorum emeklilikle ilgili.

01.01.1973 doğumluyum.15 Eylül 1997 tarihinde kamuda öğretmen olarak göreve başladım.Memuriyetten önce Aralık 1995 ile Temmuz 1996 tarihleri arasında 8 ay kısa dönem askerlik görevimi yaptım.Sitenizden okuduklarım sayesinde askerlik hizmetimi borçlanmaksızın hizmet yılıma saydırdım ve terfi tarihim 8 ay öne çekildi.Ancak ilgili meb kayıtlarında Hizmet Süresi başlığı altında Memuriyete Esas Hizmet süresine görev öncesi askerlik süresi eklenmiş olduğu halde;

A) Maaş bordromda kıdem/ay/yıl bölümünde görev öncesi askerlik süresi değerlendirilmemiş yani kıdem aylık tutarının hesaplanmasında dikkate alınmamış.En son Haziran 2014 bordromda kıdem aylık tutarı 24,64 TL.Bu durum doğru mu değil mi?

B)Ne zaman emekli olabilirim?Görev öncesi 8 ay askerlik hizmetimi borçlanmanın emeklilik zamanıma ne etkisi olur?(Şu anki derece/kademem:1/2)

Katkılarınız için teşekkürler.Saygılarımla.......

Cevap

Sorunuz özelinde askerlikte geçen sürenin hizmet olarak değerlendirilmesi ile intibak olarak değerlendirilmesi hususunu açıklamaktayız.

1-Askerlik süresinin Hizmet olarak değerlendirilmesi;

Askerlik süresinin hizmet olarak değerlendirilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna bu sürenin hizmetinize eklenmesi için müracaat edilmesi ve borç tutarının ödenmesi gerekir. Borç tutarlarını bir seferde ödenmesi gerekmez, kurumunuz tarafından maaşlarınızdan borç bitene kadar her ay belirli oranda yapılan kesintilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekir.

Askerlik süresinin hizmet olarak değerlendirilmesi durumu, emeklilik hizmet ve yaş koşulunu taşımanız açısından lehe bir durum ortaya çıkarır.

8 Eylül 1999 tarihinden once göreve giren erkek Devlet memuru:

25 hizmet yılı + Yaş = Emeklilik koşulunu tamamlaması gerekmektedir.

Emeklilik Yaş grubunun bulunması 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmüne gore yapılmaktadır. 15 Haziran 2002 tarihine kadar olan hizmetler yaş hesabında geçerli olmaktadır. Erkek memurların 25 hizmet yılını doldurmak için gereken hizmet süresine göre yaş bulunmaktadır.

8 Aylık askerlik sürenizi borçlanarak hizmete saydırırsanız, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu geçici madde 205 ( n ) bendi hükmü “Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 13 tam yıldan fazla, 14 tam yılveya daha az kalan kadın iştirakçiler 52,18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 56 yaşını,” uyarınca 56 yaş grubuna dahil olacağınızı,

8 Aylık askerlik sürenizi borçlanmazsanız bu halde ise, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu geçici madde 205 ( o ) bendi hükmü “Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 14 tam yıldan fazla, 15 tamyıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 53,20 yıldan fazla, 21 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 57 yaşını,” uyarınca 57 yaş grubuna dahil olacağınızı, değerlendirmekteyiz.

Sonuç; Askerlik sürenizi borçlanırsanız emeklilik hizmet ve yaş olarak kazanımınız 1 YIL öncesinden olacaktır.

2-Askerlik süresinin İntibakta Değerlendirilmesi;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri;

Muvazzaf askerliğe ayrılan memurların terhislerinde göreve başlatılmaları ile muvazzaf askerlikte geçen sürelerin kademe ve derece intibaklarında değerlendirilmesi:

Madde 83 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/26 md.)

Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.

Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri kadroda kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca gözönünde bulundurulur. Askerlik öncesi kademe ilerlemeleri ile askerlikte geçen süre toplamının 3 yılı aşan kısmı usulü dairesinde üst dereceye terfi ettikleri zaman bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.

Muvazzaf askerliğini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna girenlerin kademe intibakları:

Madde 84 – (Değişik: 31/7/1970 - 1327/37 md.)

Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilir.

Askerlik süresi borçlanılmazsa dahi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca intibak işlemlerinde değerlendirilir. Bu durum hizmete eklenmez, ancak kıdem aylığı, kazanılmış hak aylığı uygulamalarında dikkate alınması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Kurumunuzca kıdem aylığınızda değerlendirme yapılmamışsa müracaatınızda fayda görmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam