Milletvekili seçimleri için istifa eden memur yalnız kurumuna mı müracaat edebilir?

14/07/2014 00:02:00
Yazdır

Soru

İyi günler,
Öncelikle vermiş olduğunuz bu hizmetten dolayı çok teşekkür ederim. Çok faydalı bilgiler sunuyorsunuz bizlere. Sormak istediğim milletvekilliği seçimi için istifa eden bir memurun seçim sonrasında sadece istifa ettiği kuruma mı dönmesi gerekiyor yoksa herhangi başka bir kuruma da dönebilir mi? hangi kanun ya da yönetmelikte bunla ilgili bilgi var? Aradım ama bunla ilgili net bir bilgiye ulaşamadım ne yazık ki. En doğrusu işi uzmanına sorup öğrenmek.
Şimdiden kolay gelsin ve teşekkür ederim.
İyi çalışmalar...

Cevap

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 76. maddesinin 2 nci fıkrasında; "Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler." denilememektedir.

10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu "Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler" başlıklı 18 inci maddesinde "Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler." hükmü bulunmaktadır.

26/4/1961 tarih ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun 15/3/1990 tarih ve 3617 sayılı Kanunun 1inci maddesi ile eklenen ek 7 inci maddesinde "Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm ile milletvekili seçimleri için istifa eden devlet memurlarına 657 sayılı Kanunun 92 maddesi uyarınca istifa sonrası dönüş düzenlemesinden farklı olarak idarenin göreve başlatmada takdir yetkisini kaldırarak başlatmasıdır.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun 15/3/1990 tarih ve 3617 sayılı Kanunun 1inci maddesi ile eklenen ek 7 inci maddesi uyarınca eski görevlerine ancak kurumlarında atanmaları mümkün olduğundan kurumlarına müracaat etmeleri ve atanmaları mümkün olup, 657 sayılı DMK 92 inci maddesi hükmünden de farklılık arz etmektedir.

657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca istifa edenlerin yeniden devlet memuru olarak atanmaları için aranılan bekleme sürelerine tabi olmamalarıdır. Yani istifa eden devlet memuru istifa şekline göre 6 ay veya 1 yıl gibi bekleme sürelerine tabi olurken seçim için istifa eden devlet memurları seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra1 ay içerisinde müracaat edebilmektedirler.

Seçim için istifa edenler seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra 1 ay içerisinde müracaat etmezlerse bu tarihten sonra ancak genel hükümlere göre (657 s DMK 92 md. hükmü uyarınca) kendi kurumlarına veya diğer kurumlara müracaat edebilmektedirler.

657 sayılı Kanunun 92 maddesi uyarınca istifa eden devlet memurları 97 maddede belirlenen bekleme sürelerinden sonra kendi kurumlarına veya diğer kurumlara ne zaman isterlerse müracaat edebilmektedirler.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde Milletvekili seçimleri için istifa eden Devlet memuru 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ek 7 inci maddesi hükmünden faydalanabilmek için ancak istifa ettiği kuruma 1 aylık süre içerisinde müracaat edebileceği değerlendirilmektedir.

Bu soru 8,458 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam