Basın ve internette amirlerine hakaret eden memura ne yapılabilir?

24/07/2014 00:09:00
Yazdır

Soru

Amirleri hakkında basında internette yalan yanlış yazılar kaleme alan devlet memuru hakkında ne yapmak lazımdır?
Disiplin cezası verilebilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Basına bilgi veya demeç verme" başlıklı 15 inci maddesinde "Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanın yetkili kılacağı görevli illerde valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir.
Askeri hizmet ile ilgili bilgiler özel kanunların yetkili, kıldığı personel dışın da hiç bir kimse tarafından açıklanamaz."
fadesi yer almaktadır

Ayrıca mezkur Kanunun "İsnat ve iftiralara karşı koruma" başlıklı 25 inci maddesinde ise "Devlet memurları hakkındaki ihbar ve şikayetler, garaz veya mücerret hakaret için, uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığı ve soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda bu isnat sabit olmadığı takdirde, merkezde bu memurun en büyük amiri, illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isterler." hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun "Disiplin amiri ve disiplin cezaları" başlıklı 124 üncü maddesinin 2 inci fıkrasında "Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir." hükmü amirdir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır.
Mezkur 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma
olarak belirlenmiştir.

Devlet memurlarının basın ve internet yolu ile amirleri veya çalışanlar hakkında yazdıkları nedeniyle;
1-Yazdıkları hakaret, küfür, iftira vb. genel hükümler çerçevesince suç teşkil etmesi halinde disiplin hükümleri saklı kalmak üzere; hakkında dava açılabileceği,
2-Yazdıkları isnat iftira taşıması halinde 657 sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca savcılığa suç duyurusunda bulunulabileceği,
3-Görevleri ile ilgili bilgileri açıklamaları halinde 657 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ve yetkili olmadığı halde basına bilgi ve demeç vermeden dolayı 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesi uyarınca kınama cezası verilebileceği,
4- Yazdıkları amirlerine hakaret içermesi halinde 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin D bendinin 'l) Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek," hükmü uyarınca kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilebileceği,
düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam